IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell спира петролните си проучвания в Аляска

Само шест седмици след одобрението за сондаж компанията спира дейност заради твърде високи разходи

11:21 | 28.09.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролната компания Royal Dutch Shell спира проучванията по бреговете на Аляска заради високи разходи и твърде „предизвикателни“ регулации само шест седмици, след като получи одобрение за сондаж на кладенец в арктическите води на американския щат, съобщава Bloomberg.

Според прогнозите Shell ще отчете финансови загуби, се твърди в изявление на компанията от понеделник. Балансовата стойност на позицията в Аляска е около 3 млрд. долара, като допълнителните бъдещи договорни задължения възлизат на 1,1 млрд. долара, заяви базираната в Хага, Холандия, компания.

Shell се отказва от проучванията, след като през август спечели одобрение за сондаж на кладенеца Burger J в Чукотско море в Аляска. Успех при сондажа щеше да върне компанията в региона, който напусна преди три години, след като нефтена платформа заседна в морето. Този инцидент накара администрацията на Обама да преразгледа американските правила за проучвания в региона, а природозащитни групи от дълго време протестират срещу плановете на Shell, твърдейки, че евентуален разлив може да доведе до екологична катастрофа.

Резултатите от проучванията на петрол и газ в Burger J не са достатъчни, за да гарантират допълнително изследване, се твърди в изявлението на Shell.

„Shell спира проучвателните дейности във водите около Аляска в обозримо бъдеще“, казва компанията. „Решението отразява резултатите от Burger J, високите разходи по проекта и предизвикателната и непредсказуема федерална регулаторна среда в извънконтинентална Аляска“.

Аляска притежава почти 9% от доказаните резерви на суров петрол в САЩ през 2013 г., или около 2,9 млн. барела, се посочва в данни на Администрацията за енергийна информация. Залежите на сух природен газ възлизат на 207 млрд. куб. м., или около 2% от общите резерви на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Хе-хе. Я усвоят, я-не. Ще ги видим съвсем скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Longin
преди 8 години
някоя руска нефтодобиваща компания, ..... без проблеми ще усвоят Аляската. ;)както "усвояват" Щокман ...вече 10 - 15 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
Аха и пластмасата по лаптопа ми ще я заменят със злато, щото то ще поевтинее с така скорост, че добивът на нефт да си остане в историята.Като цяло може да викнат някоя руска нефтодобиваща компания, щото те знаят как да печелят при цена на петрола по 50$ се едно, че е 100$ и без проблеми ще усвоят Аляската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
Дано ВЕИ се развият с такава скорост, че добивът на нефт и газ в Аляска и Арктика останат просто само планове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още