IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ увеличават с 30% приема на бежанци през фискалната 2017 г.

Новината идва дни преди срещата на върха за бежанците, на която домакин ще бъде американският президент Барак Обама

10:30 | 14.09.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Американската администрация планира да увеличи броя на допусканите в САЩ бежанци с 30% през фискалната 2017 г., съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на годишния доклад за бежанците на Конгреса.

Държавният секретар Джон Кери представи новия брой бежанци, които ще бъдат допускани -  110 хил. души през фискалната 2017 г., която започва на 1 октомври. Това е повече от допусканите 85 хил. души през 2016 г. 

Няколко пъти през миналата година Кери заяви, че САЩ могат да приемат най-малко 100 хил. мигранти през следващата фискална година.

Очакваше се американският президент да обяви анагажимента за увеличение на допусканите мигранти в навечерието на срещата на върха за бежанците, която ще се проведе следващата седмица по време на Общото събрание на ООН.

Заложената цел за прием на 110 хил души е с 60% по-висока в сравнение с приеманите 70 хил. души през 2015 г. 

След терористичните атаки в Париж и САЩ, преселването на мюсюлмански бежанци, особено от Сирия, се превърна в спорен въпрос на държавно ниво, като стана централна точка в президентската кампания.

Миналата година няколко щати изразиха несъгласието си да приемат сирийци, като дори се опитаха да спрат заселването им с дела, които загубиха.

Сенаторът републиканец от Алабама Джеф Сешънс, председател на подкомисията на американския сенат по въпросите на имиграцията заяви, че „здравият разум и опасенията на американския народ просто се игнорират, а администрацията разширява своите безразсъдни и екстремни политики“.

Броят на пристигналите бежанци в последните месеци се увеличава. В доклада, представен от Кери, се посочва, че 40 хил. бежанци ще бъдат приети от Близкия Изток/Южна Азия, което включва Сирия. Вторият по големина брой (35 хил.) ще дойде от Африка.

На 20 септември президентът Обама ще бъде домакин на срещата на върха за бежанците, целяща да укрепи ситуацията в света, борещ се с най-тежката бежанска криза от Втората световна война.

„Администрацията се опитва да изпрати сигнал до други страни, за това, че те трябва да увеличат броя на мигрантите, които приемат“, заяви Дженифър Куигли, стратег за бежанците от неправителствената организация Human Rights First.

Въпреки това тя отбеляза, че финансирането все още не е сигурно. Белият дом и Сенатът по-рано тази година обявиха, че могат да ограничат разходите за заселването на бежанците.

До този момент над 5 млн. сирийци са били разселени заради войната в родната им страна. САЩ са предоставили почти 5,6 млрд. долара хуманитарна помощ от началото на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
Цели 110 000 ???? Браво, бе - железни се. Мислех, че тая година сте приели трима, догодина ще приемете четирима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още