IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизъм на Wall Street в очакване на действия от Фед

Действията на американската централна банка са по-голям фактор за пазара в момента от ситуацията с Гърция, смятат експерти

23:03 | 16.06.15 г.
Оптимизъм на Wall Street в очакване на действия от Фед

Американските индекси затвориха с повишения във вторник, след като Федералният резерв започна своята двудневна среща. Ръстът дойде на фона инвеститорските опити за отърсване от притесненията за дълговия проблем на Гърция.

"Поглеждайки към по-широката перспектива, ние сме в този тесен кръг в продължение на почти четири месеца", каза пред CNBC Дейвид Лефковиц, старши стратег в UBS Equity Wealth Management. "Гърция има значение, но аз мисля, пазарът се опитва да разбере какви ще са следващите стъпки на Фед".

Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) започна своето заседание във вторник. Новина от Фед относно бъдещето на паричната политика няма да има до сряда следобед, за когато е планирана официалната пресконференция на Джанет Йелън. Повечето анализатори очаква институцията да предприеме покачване на ставките през септември.

"В момента това, което е в центъра на събитията днес и утре е Фед", каза Джеф Краветц, регионален инвестиционен стратег в US Bank Management Wealth. "Не можем да видим нищо ново от Фед. Нищо не се е променило съществено".

Данните от деня продължиха да показват смесена картина. През май започнатите строежи на нови жилища спаднаха с 11,1%, което е с повече от очакваното, но издадените разрешения за строеж отчетоха покачване с 11,8% на месечна база.

Опасенията за Гърция затихнаха леко след положителното представяне на борсите на Стария континент през деня.

"Ако най-големият двигател са опасенията около Гърция, то това най-вероятно е пресилено, тъй като малко се изморихме от Гърция, и получаваме технически стимул", коментира реакцията на пазара главният пазарен стратег на Wunderlich Securities Арт Хогън.

След срещата с водещи членове на правителството на Гърция в понеделник премиерът Алексис Ципрас обвини кредиторите за застоя на преговорите. Впоследвие обаче Ципрас посочи, че страната му се намира в тежка криза и се нуждае от помощ.

Интересен коментар направи и гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, който обвини кредиторите на страната си в садизъм. По думите му целта им е разпадане на Европейския съюз. Според него предложените мерки не предлагали решение на финансовата криза, а унижение за гърците.

Същевременно отношенията на САЩ и Европа с Русия може да се влошат още повече. Москва предупреди, че всяко разполагане на военна техника по границата с Източна Европа може да има "опасни последици". Предупреждението дойде, след като руският президент Владимир Путин обяви по-рано днес, че Русия ще разшири ядрения си арсенал през тази година с над 40 нови междуконтинентални балистични ракети.

Книжата на United Airlines спаднаха с 1,73 на сто във вторник, че след като авиопревозвачът обяви плановете си да прекрати през октомври обслужването на международното летище в Ню Йорк "Джон Ф. Кенеди".

Акциите на Gap поскъпнаха с 1,15 на сто. Компанията обяви, че ще затвори една четвърт от своите магазини в Северна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още