IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nasdaq отсрами Wall Street

Търговията в Ню Йорк премина под знака на по-ниските цени на петрола и опасенията за Гърция

22:07 | 19.02.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските индекси затвориха без единна посока в четвъртък, като единствен технологичният измерител Nasdaq Composite остана на зелена територия в края на сесията. Търговията премина под знака на по-ниските цени на петрола и опасенията за Гърция.

"Мисля, че днес нагласите бяха далеч от позитивни от гледна точка на лошите за пазара новини", каза пред CNBC Пол Нолте, портфолио мениджър в Kingsview Asset Management. "Пазарът обаче е в състояние да се възстанови от това", добави той.

Бенчмаркът S&P 500 за кратко премина на положителна територия в сутрешната сесия в Ню Йорк, за да достигне нов исторически връх.

"Имахме малко главоболие от протокола на Фед от вчера", посочи Арт Хоган, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

Протоколът от януарското заседание на централните банкери в САЩ показа по-миролюбив тон от очакваното от повечето инвеститори. Според мнозина Фед може и да не прибегне до покачване на лихвите през 2015 г. с оглед на последните сигнали.

Американската верига Wal-Mart Stores Inc, която отдавна е критикувана за ниските заплати и социални придобивки, обяви, че ще похарчи над 1 млрд. долара, за да увеличи възнагражденията на половин милион служители тази година. Книжата на дружеството поевтиняха с 3,31 на сто.

Гигантът ExxonMobil изтри 1,7% на фона на спадащите дени на петрола.

В поредната изключително волатилна сесията американският петрол изтри 1,7%, въпреки че в големи моменти по време на търговията спадаше с над 5%. Публикуваните по-рано през деня данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ показаха, че запасите от суров петрол са се повишили със 7,7 млн. барела през седмицата, приключила на 13 февруари, в сравнение с очакванията за ръст от 3,3 млн. барела.

Седмичните молби за помощи при безработица се оказаха по-малко от очакваното през миналата седмица – 283 000. Индексът Philly Fed пък отчете най-ниското си ниво от февруари миналата година.

Ние не сме във война с исляма, заяви американският президент Барак Обама пред представители на над 60 чуждестранни делегации, събрали се в Белия дом за срещата на върха по въпросите за борбата с екстремизма.

"Схващането, че Западът води война с исляма е ужасна лъжа", подчерта американският президент. Така той опроверга твърдението на различни терористични организации, че Западът води война с исляма, отбелязва агенцията.

Пазарът продължи да е подвластен и на кризата около Гърция. Атина се приближи до постигане на компромис с Европа, предлагайки временно 6-месечно удължаване на споразумението за финансова помощ и ангажирайки се да предприеме нов набор мерки по отношение на строгите икономии. Впоследствие обаче Германия отхвърли предложението на гръцкото правителство.

Малко по-късно пък стана ясно, че Европейската централна банка може да започне отново покупки на гръцки държавни облигации в хода на своите стандартни кредитни операции, ако новото правителство в Атина отговаря на определени условия.

"Трудно е да се направи заключение дали тези условия (желанието на Гърция за временно продължаване на програмата – бел. ред.) ще бъдат изпълнени след това писмо", каза членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Вайдман в реч във Франкфуртския университет.

Индексът на волатилността CBOE (VIX), смятан за най-добрият измерител на страха на пазара, се търгуваше около 15,27 пункта.

Доходността по 10-годишните облигации на САЩ се покачи до 2,11%. Щатският долар пък подобри позициите си спрямо основните световни валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още