IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед остава решен да вдигне лихвите през тази година

Това ще се случи стига икономиката да покаже очакваното развитие, заявява председателят на американската централна банка Джанет Йелън

16:19 | 15.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Председателят на Фед Джанет Йелън.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Фед Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ (Фед) остава решен да вдигне лихвените проценти тази година. Това ще се случи стига икономиката да покаже очакваното развитие, заявява председателят на американската централна банка Джанет Йелън, цитирана от CNBC.

Тя посочва това в своите предварителни бележки преди изслушането си пред Бюджетната комисия на Белия Дом, което трябва да се състои в 17 часа българско време.

В бележките си Йелън отбелязва, че САЩ бележат напредък, но условията на трудовия пазар все още не са съвместими с пълната заетост.

Пазарите ще следят зорко изслушването й, като ще търсят повече информация за това как Фед вижда състоянието на щатската икономика и оттам – кога може да увеличи лихвените проценти.

Повтаряйки, че решението за първото покачване на лихвите ще се взима среща за среща, Йелън посочва, че Фед най-вероятно ще започне да повишава лихвите по федералните фондове тази година, ако икономиката продължава според очакванията.

В момента пазарът залага, че първият ръст на лихвите ще бъде през декември, но минимален.

Противоречивите икономически данни, включително и неочаквания спад на продажбите на дребно през юни, подкрепят схващането, че лихвите трябва да останат на близо нулевото ниво.

Все пак миналия месец Йелън каза, че очаква нормализирането на паричната политика да се случи по някое време тази година.

Според нея ключовият фактор ще бъде очакваният път за икономиката, а не изявленията с намерения за вдигане на лихвите в определен момент.

Йелън предрича, че безработицата в САЩ постепенно ще намалява и че икономиката може да се възстанови по-бързо заради ръста на потребителските разходи. Същевременно тя счита, че инфлацията ще продължи да бъде под целта на Фед.

В предварителните си бележки Йелън посочва Китай и Гърция като най-големите фактори за несигурността.

След като говори пред Бюджетната комисия на Белия дом Йелън ще отговаря на въпроси по теми, касаещи и прозрачността на Фед. Тя засяга и това в бележките си, като очевидно го е предвидила.

„Опитите за последващо увеличаване на прозрачността не трябва да водят до нежелани последици, които могат да подкопаят способността на Фед да провежда политика, която в дългосрочен план да служи най-добре на американските семейства и фирми“, категорична е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 9 години
Към 10 август вероятно ще ги вдигне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Tyrista
преди 9 години
rate hike Q-3 15, very soon we shall see a spike up for USD/EUR probably around the level of 2002 !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Tyrista
преди 9 години
rate hike Q-3 15, very soon we shall see a spike up for USD/EUR probably around the level of 2002 !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
iivanoff
преди 9 години
Да, вместо да поддържа постоянни условия в контролираната от него "среда", той прави обратното, за да прибира всичко на порции от "свободните маймуни", докато непрекъснато ги спасява от самите тях... за да не станат хора де :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още