IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват Wall Street да приключи годината с ръст

40% от анкетираните възприемат геополитическата нестабилност като най-голямата заплаха, сочи проучване на CNN

09:31 | 10.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Експерти очакват Wall Street да приключи годината с ръст

Пред фондовия пазар все още има пространство за растеж, но въпреки това той ще приключи годината на бавен ход, смятат анализатори, участвали в проучване на CNN.

Средната им оценка е че борсовият индекс S&P 500 ще изпрати 2014 г. над границата от 2 000 пункта като това би означавало ръст от 8% през годината. Вчера показателят затвори на 1 928 пункта.

„Преобладават очакванията за постепенен ръст на цените на активите“, смята Скот Смит от Cambridge Mercantile Group, чиято прогноза за нивото на S&P 500 в края на годината е 2 010 пункта.

Разбира се, анализаторите не пренебрегват и рисковете, които биха могли да объркат сметките. Геополитическата нестабилност е най-голямата тревога на инвеститорите, като близо 40% от анкетираните я възприемат като най-голямата заплаха за пазарите.

„Несъмнено геополитическото напрежение представлява най-големия риск в краткосрочен план, като броят на неизвестните се увеличи след намесата на САЩ в Сирия и Ирак“, коментира главният пазарен стратег в D.A Davidson and Company Фред Диксън.

Повишаването на лихвените равнища също тревожи пазарните участници, но само донякъде. Около една пета от анкетираните посочват този фактор като основен риск за пазарите.

Високите цени на активите пък не изглежда да притесняват особено анализаторите. Само 12,5% от участвалите в проучването смятат, че надутите цени на активите представляват най-големият риск за борсите.

В по-общ план обаче става ясно, че Wall Street остава притеснен относно икономиката като цяло. Половината от анкетираните отговарят, че основният приоритет на председателя на Фед Джанет Йелън трябва да бъде икономическото възстановяване.

„Трябва да се убедим, че сигналите, които получаваме, не са лъжовни“, каза главният стратег в Wells Fargo Funds Management Браян Якобсен, отнасяйки се към общовъзприетото мнение, че американската икономика се подобрява на фона на влошаването на други икономики по света.

Възгледът, че Фед изкуствено е надул пазара на акциите също остава на втори план, като около 25% от запитаните анализатори го поставят на първо място сред приоритетите на Йелън.

Инфлацията също не плаши инвеститорите като 12,5% от тях я намират за проблем от първостепенна важност за Фед.

Изборите в средносрочен план също не се очаква да повлияят на пазарите, смятат анализаторите. „И след изборите правителството ще продължи да бъде също толкова нефункционално. Не ми се иска да е така, но изглежда това ще се случи“, коментира главният пазарен стратег във Wunderlich Securities Арт Хоугън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още