IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow и S&P записаха рязък обрат след поскъпването на петрола с 8%

Американските акции се търгуваха в широк диапазон, като колебанието при Dow беше над 400 пункта

23:23 | 03.02.16 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето американски индекси приключиха сесията в сряда с повишения, като Dow и S&P записаха забележителeн обрат в положителна посока, стимулиран от рязкото поскъпване на петрола.

„Ако разгледате връзката между Dow и S&P, тя днес малко не работи, което значи, че Dow води S&P”, коментира пред CNBC Джей Джей Кинахън, главен стратег в TD Ameritrade. „Това има нещо общо със случващото се с петрола”.

Американският лек суров петрол WTI поскъпна с около 8%, след като американската Администрация за енергийна информация отчете, че запасите в САЩ са нараснали със 7,8 млн. барела миналата седмица. Цените на суровия петрол за кратко заличиха повишенията след оповестяването на данните, но след това нараснаха на фона на по-слабия долар.

Доларът се търгуваше с понижение от 1,54% спрямо кошница от валути, като еврото поскъпна с 1,6% спрямо щатската валута.

„Вярвам..., че петролът ще диктува цените на акциите”, коментира Питър Кардийо, главен пазарен икономист във First Standard Financial. „Мисля, че спокойно можем да заявим, че сме силно зависими от петрола”.

Американските акции се търгуваха в широк диапазон в сряда, като колебанието при Dow Jones industrial average беше над 400 пункта.

Dow отвори с повишение от 100 пункта, но падна с над 150 пункта след слабите икономически данни и ръста на запасите от петрол. По време на следобедната търговия индексът на сините чипове се възстанови и нарасна с над 200 пункта.

„Намираме се в преход като от учебниците от бича към меча среда”, коментира Адам Сарън, главен изпълнителен директор на Sarhan Capital. „Случва се това, че се продава сила, а не се купува слабост. Според мен се намираме на ранен етап на мечи пазар”, посочи той.

S&P 500 също се търгуваше в широк диапазон, като падна с над 1% по време на сесията, преди да излезе на зелено следобед.

Nasdaq за кратко записа слабо увеличение преди края на сесията, след като падна с около 2%.

Американският лек суров петрол поскъпна с 8,03% до 32,28 долара за барел. Фючърсите на златото с доставка през април се търгуват за 1 141,30 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна 1,87%, след като докосна едногодишно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
Зависи голдман и компания какво са инструктирани да закарат пазара на някъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
Сичко зависи кво искат тези над драги и йелън пазарите нагори или надоле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
Я да съм ще кажа че ше се блъскаме с друга планета и индексите да подминат нулата хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
Дай да си го вземем самолета двамца че да ни са по малко разходите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Единственото, което мога да ти кажа е никога да не използваш думата "вярвам", когато става дума за пари. Не вярвай на нищо. Този урок го научих през 1997-а по трудния начин. Макар да съм най-добрият макро-икономист когото познавам на моменти даже аз знаех някои от нещата, които се случваха само няколко часа по-рано. Вярно - спечелих доста тогава, но единствената причина беше, че не вярвах на нищо и на никого.Често ми се налагаше да правя неща, напълно неочаквано за самия мен. За това дори сега, когато нещата са пределно ясни избягвам да давам прогнози. Да си мисли кой каквото иска. Предполагам, че когато кризата и този път се развихри пак ще съм на върха. Но не очаквай от мен да ти дам точна прогноза. Не и в този сайт. А не очаквай точна прогноза и от другите. За сега се чудя само какъв самолет да си купя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Сараф
преди 8 години
Аз също вярвам, че $ ще падне, даже бях прогнозирал, че ще е към март-април на ниво 1.40 за лев, но сега не съм особено убеден, че тази дата е изпълнима, защото за да има нисък $ трябва да има скъп петрол.Специално за момента обаче съм убеден, че спекулират преди срещата на ОПЕК.Впрочем винаги съм вярвал, че това ще свърши когато паднат санкциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Ти си сарафът - ти повече ги разбираш тези работи. Според мен петролът може да скочи до 50$ само ако доларът падне драматично. И В НИКАКЪВ ДРУГ СЛУЧАЙ. Освен ако световната икономика не дръпне изведнъж с много повече проценти, отколкото прогнозира МВФ. Всичко друго е фантастика. Падането на долара е реално и възможно. А понеже всичко е вързано, то падането на долара ще доведе до моментално поскъпване на петрола, както се случи само преди няколко часа, ако не си забравил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Сараф
преди 8 години
От Goldman Sachs се изказаха, че цената на петрола можела да скочи до $50 до края на годината.Явно стана модерно да се пускат клюки в публичното пространство и спекулата да върви..:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Какво ли им е струвало на спекулантите, за да вдигнат цената на петрола с тия 8%. До тая магическа стойност от 32.28. Осем процента в случая означава 2 долара и малко. Да не говорим, че доларът е паднал забележимо точно по това време, което също е спомогнало за този "забележителен" резултат. Най-вероятно това е на ръба на възможностите на така наречените "инвеститори". Били са принудени да го направят, защото индексите на Wall Street тази година наистина падат много лошо. Цената на петрола е една от малкото възможности да бъдат върнати на ПОНЕ що годе приемливи стойности, преди да признаем КАТАСТРОФАТА. Дано да не съм прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още