IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските борси продължиха червената си серия

Очакванията за изказването на гуверньора на Фед Джанет Йелън за инфлацията натежаха на пазара

23:19 | 24.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските борси приключиха със спад в четвъртък в резултат на очакванията на инвеститорите около изказването за инфлацията на гуверньора на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън, съобщава CNBC.

Основните индекси успяха да намалят загубите си наполовина в следобедната търговия. Цената на петрола се вдигна, помагайки на борсата да се отърси от известния натиск от пониженията на световните пазари. Енергийният сектор и този на комуналните услуги успяха да поведат индекса S&P 500 напред.

"Петролът беше доста силен днес. Преминахме през доста силна съпротива от индекса SPX", заяви Джей Джей Кинахан, главен стратег в TD Ameritrade. "Имаше повече подкрепа на ниво от около 1910 пункта, което съвпада с 1900 пункта на фючърсите".

"Нямаме основателна причина да продаваме през последните два дни, защото освен резултатите от дълготрайните стоки, нямаме кой знае какви новини", добавя той. "Мисля, че ще бъде много трудно акциите да се задържат на висико ниво заради определени опасения преди изказването на Фед".

Веднага след затварянето на борсата управителят на Фед Джанет Йелън ще направи изказване, което вероятно ще предостави яснота по решението на централната банка от миналта седмица.

Индексът Dow Jones industrial average се търгуваше с около 70 пункта по-ниско, като по-рано спадна с 263,53 пункта. Caterpillar натежа най-много, след като акциите ѝ поевтиняха с 6% заради новината, че компанията ще съкрати 5000 работни места до края на 2016 г. и намалява финансовите си прогнози.

Технологичният индекс Nasdaq composite намали загубите си наполовина, но не успя да отбележи ръст за 2015 г., присъединявайки се към други основни индекси в отрицателна търговия за едногодишния период до дненшна дата.

По време на сесията Dow се търгуваше с повече от 10% под върха си за последните 52 седмици и попадна в корекция. По-рано индексите Nasdaq и S&P също изпаднаха в корекция, но се възстановиха и вероятно ще отбележат седмична загуба от поне 1,5%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ приключи на 2,13%, а тази по 2-годишните достигна 0,68%. По-рано доходността по 10-годишните държавни облигации спадна под 2,10% за пръв път от края на август.

На валутните пазари доларът поевтиня спрямо останалите основни световни валути, като еврото се разменяше за 1,122 долара.

На пазарите на суровини цената на петрола Брент се повиши с 45 цента до 48,90 долара за барел, след като затвори предишната сесия със спад от 1,33 долара. Американският суров петрол също поскъпна с 43 цента, или с 0,97%, до 44,91 долара за барел, като в сряда поевтиня с 1,88 долара.

Контрактите върху златото също скочиха с 22,30 долара до 1153,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Misho ILIEV
преди 8 години
Няма срашно, днес Дау и Есенпи ще скачат с около процент и половина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още