IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google показа първия си завършен автомобил

Продуктовият модел не се нуждае от шофьор

15:25 | 23.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Google </em></p>

Снимка: Google

Представеният като прототип по-рано тази година автономен автомобил на Google вече има завършена версия. Днес компанията разкри първата снимка на возилото и я определи като идеален предпразничен подарък.

Продуктовият модел на Google е доста близък като дизайн с прототипа, показан през пролетта на тази година. Автомобилът вече има истински фарове, но това е най-незначителното подобрение. През последните месеци инженерите и дизайнерите на компанията са разработвали нови прототипи, усъвършенствали са ги и вече разполагат с напълно готов автомобил.

"Подобрявахме спирачките, управлението, дизайна и системите за автономно придвижване. Сега всички тези компоненти са събрани накуп в напълно функционален и работещ автомобил", сочи официалната информация от Google.

Към момента не е известно кога моделът ще бъде предложен на пазара. Съобщава се обаче, че още догодина започват изпитанията на автономното возило по обществени улици. Тестовете ще се провеждат в Калифорния, САЩ.

Както стана ясно при представянето на първия прототип, единственият уред за управление в колата на Google е бутон за стартиране и спиране на двигателя - педали и волан няма. Задвижването е електрическо, а за ориентирането си в пространството машината разчита на комбинация от лазерни и радарни сензори, както и на камери и данни от картите на Google.

Интересен елемент при прототипа, който изглежда е запазен и при показаната днес кола, е предната част, която е изградена от мека пяна, за да предпазва пешеходците при евентуален удар. Със същата цел челното стъкло е направено от гъвкав материал. Машината е компактна и има две места.

Още за автономните автомобили четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още