IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се забавя за полугодието

Темповете на ръст на продажбите също отстъпват, но все пак запасите от жилища постепенно се усвояват

14:38 | 15.07.16 г.
<p>
	Частните инвестиции в сектора на имотите в Китай са паднали до рекордно ниско ниво. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Частните инвестиции в сектора на имотите в Китай са паднали до рекордно ниско ниво. Снимка: архив, Ройтерс

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се забавя през първата половина на годината, което засилва очакванията за допълнителни стимули с цел увеличаване на продажбите, особено в по-малките градове на страната, пише Ройтерс.

Засега забавянето не се отразява съществено на икономическия растеж, който през второто тримесечие остава стабилен – 6,7%. Притеснително е обаче, че частните инвестиции в сектора са на рекордно ниско ниво. Затова и анализатори очакват, ако тенденцията се задържи, това да се отрази на икономиката през второто полугодие.

За периода януари-юни инвестициите в имоти в Китай отчитат ръст от 6,1% спрямо същия период на миналата година, показват данните на китайското национално статистическо бюро. От началото на януари до края на май беше отчетен ръст на инвестициите от 7 на сто, припомня информационната агенция.

Забавя се и ръстът на продажбите, измервани с обща площ на реализираните жилища. За шестмесечието увеличението е малко под 28% спрямо 33,2% за периода януари – май.

Само за юни инвестициите в имоти в Китай отчитат ръст от 3,5% на годишна база. За сравнение, през май увеличението е било 6,6%.

Ръстът на новото строителство през юни достига 4,9% на годишна база спрямо почти 11% през май. Положително е, че се забавя ръстът на запасите от жилища – до 8,6% през юни спрямо почти 10% през май, което означава, че запасите постепенно започват да се усвояват.

Още от края на 2014 г. правителството на Китай реши да разхлаби ограниченията за пазара на имоти, въведени по-рано заради силните ръстове на цените. През миналата година значително бяха облекчени и условията за покупка на второ жилище в страната.

Това обаче предизвика силен ръст на цените в най-големите градове. В Шънджън например годишното увеличение надхвърля 60 на сто. Така някои местни администрации въведоха специални мерки на локално ниво, за да успокоят пазара.

В по-малките населени места обаче проблемът със свръхпредлагането на жилища остава. Това оказва допълнителен натиск върху местните икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още