IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания няма да събаря хиляди незаконно построени по крайбрежието сгради

Правителството дава още 45 години отсрочка на собствениците на сгради, построени в 100-метровата крайбрежна ивица, която е държавна, но срещу допълнителен данък

11:48 | 17.10.14 г.
Испания няма да събаря хиляди незаконно построени по крайбрежието сгради

Около 24 хил. незаконно построени имота в Испания няма да бъдат разрушени. Техните собственици обаче ще плащат допълнителен данък в размер на 6% от кадастралната стойност на имота, съобщава онлайн изданието prian.ru.

Това предвиждат нови промени в Закона за бреговете, приети от правителството.

Според Закона от 1988 г. хиляди жилища, хотели и ресторанти, построени по протежение на испанския бряг, са незаконни, тъй като 100-метровата крайбрежна ивица на първа линия е държавна собственост и върху нея е забранено да се строи.

Тези сгради обаче ще могат да бъдат запазени 75 години съгласно промените в Закона, приети от правителството. Това е своеобразна гаранция за собствениците на тези сгради, тъй като 30-годишният период, заложен в Закона, изтича през 2018 г., т. е. тези сгради получават още 45 години живот.

Собствениците на такива сгради нямат право да ги разширяват за този период от време, но могат да ги обновяват и/или продават.

Решението ще предизвика полемика в много кръгове, допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още