IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори от Турция и Арабските емирства придобиха луксозен гръцки курорт

Фондът, който обединява инвеститорите, се е съгласил да промени градоустройствените планове за развитие на комплекса, за да си осигури сделката

11:20 | 04.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститори от Турция и Арабските емирства придобиха луксозен гръцки курорт

Гръцката агенция по приватизация съобщи, че е подписала договор за 400 млн. евро с Jermyn Street Real Estate Fund за продажбата на Astir Palace – луксозен морски комплекс в близост до Атина, съобщава Ройтерс.

Фондът представлява инвеститори от Турция, Абу Даби, Дубай, Кувейт и други емирства.

Информационната агенция припомня, че през март миналата година Върховният административен съд на Гърция блокира продажбата на комплекса заради градоустройствените планове за развитие на комплекса, които според съда нарушават гръцкото законодателство. Съдът смяташе, че строителството на голям брой жилищни сгради ще навреди на природната и градската среда.

Jermyn Street Real Estate Fund обаче е подписал ново споразумение за развитието на курортния център, с което сделката на практика е била отблокирана, посочват от приватизационната агенция.

Целият процес по приватизацията на комплекса се очаква да бъде завършен в рамките на първата половина на 2016 г.

Гръцката агенция за приватизация очаква да спечели около 100 млн. евро от сделката. Останалата част от приходите ще отидат за National Bank of Greece - най-голямата гръцка банка, която притежава около 85 на сто от курорта.

Приватизацията е едно от ключовите условия на международните кредитори на Гърция за отпускането на спасителна помощ за страната. Досега обаче резултатите от продажбата на държавни активи не са добри заради бюрокрацията и липсата на политическа воля.

Досега Атина е набрала около 3,5 млрд. евро от приватизация при поставена цел от 50 млрд. евро.

Всичко за икономиката на Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още