IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jaguar Land Rover откри нов завод за двигатели

Съоръжението за 750 млн. долара е разположено в Англия

09:44 | 03.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Първият модел на Jaguar, който получи новите двигатели Ingenium.<em> Снимка: Jaguar</em></p>

Първият модел на Jaguar, който получи новите двигатели Ingenium. Снимка: Jaguar

Jaguar Land Rover направи поредна важна стъпка към съществуването си като независим производител, откривайки нов завод за производство на двигатели, съобщава Automotive News.

Съоръжението за 750 млн. долара е разположено в Улвърхямптън, Англия и ще произвежда новите двигатели на JLR от семейството Ingenium. Това са четирицилиндрови бензинови и дизелови агрегати, които вече дебютираха на борда на новия Jaguar XE. Те ще бъдат използвани и за по-компактните модели на Land Rover, сред които Range Rover Evoque и Discovery.

Новаторското при двигателите Ingenium е общата им архитектура, която позволява гъвкаво производство и по-ниски разходи за конструиране. По този начин на базата на един 2.0-литров двигател могат да бъдат създадени други с по-голям или по-малък обем, без това да налага сериозни промени в конструкцията или производството.

До скоро Jaguar Land Rover купуваше голяма част от двигателите на своите модели от бившата си компания-майка Ford Motor Co. Когато през 2008 година Ford продаде Jaguar и Land Rover на индийската Tata Motors Inc., част от сделката предвиждаше редовни доставки на двигатели. Споразумението имаше давност до 2019 година, но още през 2011 новите собственици на Jaguar Land Rover обявиха, че започват строеж на собствен завод за агрегати.

В предприятието в Улвърхямптън, разположено на площ от 100 хил. кв. м., вече работят над 1400 души, като предстои броят им да бъде увеличен. За капацитета на производство на се съобщава нищо.

Освен това британската компания направи сериозни инвестиции за разработването на алуминиеви платформи за новите си модели.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още