Как да познаем качественото кисело мляко с българска закваска, в което не са използвани консерванти? Разликите между оригиналния продукт, произведен от сурово мляко, и имитациите разясняват пред БНТ 2 производители от млекопреработвателно предприятие, което се намира в габровското село Велковци.
Според тях киселото мляко с консерванти отстъпва по качество на направеното от истинско сурово мляко с традиционната българска закваска.
При консумацията потребителите няма как да открият разликата, но по принцип, ако едно кисело мляко с живи бактерии бъде оставено в нормална среда в топло помещение, то вдига киселинност и се надува. Това гарантира, че няма консерванти вътре в продукта, твърди Илиан Дянков - управител на млекопреработвателна фирма.
Преди години бурканчето кисело мляко съдържаше отгоре плътен слой каймак, който днес не виждаме в нито един продукт. Това обаче, според производителите, не е гаранция за висока масленост.
"Не бих казал, че липсата на каймак определя качеството на едно кисело мляко. Все пак използваме модерни машини, които хомогенизират сместа и така млякото е еднородно", разяснява Дянков.
И още един показател, по който да познаем истинското българско кисело мляко: "По принцип трябва съвсем леко да отделя вода", съветва производителят.
Вкусът на млякото ни превръща в постоянни потребители на дадена марка. Затова хората предпочитат тези, за които са сигурни, че са с българска закваска.
Веселин Кръстев, управител на млекопреработвателна фирма, коментира, че в неговото предприятие предварително проверяват условията във всички ферми, с които работят, за да са сигурни каква суровина купуват. Затова тяхното кисело мляко, сирене и кашкавал са по-скъпи. Не се страхуват от конкуренцията, притесняват се от по-евтините вносни продукти.
Млекопреработвателите коментират още, че българските производители изостават с модернизирането на техническото оборудване в предприятията, защото нямат достатъчно средства. Другият отдавна нерешен проблем са ниските субсидии в животновъдството. "Моят апел към държавата е дано по-скоро станем пълноправни членове на Европа относно субсидиите за селско стопанство", коментира Веселин Кръстев.
Неговото предприятие редовно доставя продуктите си на българските имигранти в Испания, Кипър и Англия.
Националната телевизия и две организации на млекопреработватели организираха кампания за насърчаване на производството на качествени млечни продукти. До средата на януари 2015 г. със стикер „Купувам българското” в търговската мрежа ще се продават сирене, кашкавал и кисело мляко, като условието е те да са произведени само с българска суровина.
преди 10 години Докато Facebook трупа милярди фермерите фалират и се надяват на субсидии (в "капиталистическа" система). Като се замисля без Facebook си живея чудесно докато без храна - ъм... Не живеем ли в интересно време :) ??? отговор Сигнализирай за неуместен коментар