IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерти по изкуствен интелект предупреждават за "роботи убийци"

Опасенията на лидерите на редица технологични компании са, че изкуственият интелект ще бъде използван за терористични цели и войни

09:47 | 21.08.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите експерти по изкуствен интелект в света алармираха за появата на роботи убийци. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е сред 116-те основатели на компании за роботи и изкуствен интелект, които призовават ООН да забрани автономните оръжия, пише CNN.

„Смъртоносните оръжия заплашват да се превърнат в третата революция във войната. Веднъж разработени, те ще позволяват въоръжените конфликти да станат по-големи от всякога и да се случват по-бързо“, предупреждават експертите в отворено писмо.

„Това могат да бъдат оръжия на терора, оръжия, които тираните и терористите да използват срещу невинни народи, оръжия, накарани да се държат по нежелани начини“, допълва текстът.

Под него подпис са сложили представители на компании от Северна Америка, Европа, Африка и Азия, включително и Мустафа Сюлейман, специалистът по изкуствен интелект на Google.

„За разлика от други потенциални прояви на изкуствения интелект, които все още остават в областта на научната фантастика, автономните оръжейни системи в момента са в началото на развитието си и имат наистина реален потенциал да причинят значителни вреди на невинни хора, на фона на световната нестабилност“, твърди Раян Гарипи, основател на Clearpath Robotics, които първи е подписал писмото.

Над 10 страни, включително САЩ, Китай, Израел, Южна Корея, Русия и Великобритания, в момента разработват подобни системи, твърди Human Rights Watch.

Самият Илон Мъск от години предупреждава за проблемите, които може да донесе изкуственият интелект, посочвайки, че е „потенциално по-опасен от ядрените оръжия“. След като напрежението между САЩ и Северна Корея се засили този месец, той посочва, че изкуственият интелект представлява „много по-голям риск“ от режима на Ким Чен-ун.

Отвъд бизнеса си с Tesla и Space X, Мъск има стартъп, който изгражда услуги, които да свържат човешкия мозък с компютрите, в опит за разработване на изкуствен интелект, който да има положителен ефект върху човечеството.

Отвореното писмо до ООН беше представено на конференция за изкуствен интелект, в навечерието на срещата на правителствените експерти по автономните оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 години
и за после няма да се затрием ... и да нямахме късмета да е Кенеди пак нищо нямаше да се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 6 години
един електромагнитен импулс и всичко става по старому :)нема се плашите от неща които не разбитаре :):) ... има атомна бомба от 70 години ама гледам че още не сме се изпозатрили! така че тия страхове си ги запазете за кинозалата и фантастичните филми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
V.At.
преди 6 години
Според мен вярата, че интернет на нещата, роботите и т.н ще направят нашия живот щастлив и безметежен бие по наивност вярата в Дядо Мраз, феята на зъбките и щъркелите, които носят децата.Айнщайн е писал писмо до президента на САЩ от необходимостта от създаване на атомната бомба. И след това се е ужасил от възможностите за използването и. Нещо като Мъск, въпреки че има определена разлика в интелекта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Той всъщност Фьодорчо стреля вече от известно време, като каубоец с два патлака. Само шапка му липсва :)http://edition.cnn.com/videos/cnnmoney/2017/04/25/this-russian-robot-shoots-guns-cnnmoney.cnnmoney
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Тоя робот на снимката голям терминатор, ама бате Арни ще го освятка със собствените му кабеляци. Те дроновете ги ползват от има няма поне 10-15 години за изтребление на цивилни, военни и всякакви други хора. Сега остава да им позволят сами да решават по кого ще гърмят и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
dr.5rov
преди 6 години
Някой съмнявал ли се е, че така ще се случи? Всяка иновация първо намира приложение в бизнеса с разрушаването и убиването, а после евентуално и на други места. Примери няма да давам защото сами може да си ги дадете.Не знам защо се сетих за откровение на Йоан (Апокалипсис), където разни твари и то все в брони изкачат от разни места и трепят наляво и надясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
scott
преди 6 години
знам. да не си мислиш, че пиша само тук? То, сичкото, собственос на ЕМТИДЖИ, та си префърлят тексдтовете. На некои, особено дразнещи и провокативни ИМ ПИШЕМ ПОСТОВЕ ПО СИЧКИТЕ МЕСТА..............на некои - не. ено постче им стига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Същия пост като твоят го има и в коментарите из другите форуми под същата тази новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
scott
преди 6 години
инвеститорите си чакат резултата. няма не искам, няма недей.Скоро ше почнат даже тестове в реално време, върху жители в градове. Предполагам у скандинавието............там са най-податливи и тестовете са най-точни. Ако требва, накрая ше останат само 500 милки и роботес около тех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още