IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco отчита 8% спад на тримесечната печалба

Резултатите са повлияни от забавянето на продажбите на няколко американски телекоми

10:08 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Печалбата на американската IT компания Cisco Systems отбелязва спад с 8,4% през първото фискално тримесечие, а отслабването на развиващите се пазари се компенсира от скока в продажбите на някои водещи мрежови продукти, пише Wall Street Journal.

Печалбата на Cisco Спада до 1,83 млрд. долара, или 35 цента на акция, за периода, приключващ на 25-и октомври, от 2 млрд. долара, или 37 цента на акция, година по-рано. Приходите се увеличават до 12,25 млрд. долара.

Печалбата, без таксите за преструктуриране и други елементи, достига 54 цента на акция. Анализаторите очакваха 52 цента на акция при приходи в размер на 12,16 млрд. долара според Thomson Reuters.

Компанията от Силициевата долина твърди, че резултатите ѝ са повлияни негативно от забавянето на продажбите на няколко неназовани американски телекомуникационни оператора.

Главният изпълнителен директор на Cisco Джон Чеймбърс посочва, че плановете на въпросните компания за инвестиции могат да бъдат засегнати от опасенията за по-засилената регулация, свързана с интернет неутралността, и политиките, които се обсъждат във Вашингтон в тази посока.

Cisco, която през август обяви, че планира да съкрати 6000 работни места, или 8% от глобалната си работна сила, отчита ръст на приходите в размер на 1,3%.

По-рано фирмата прогнозира, че приходите ѝ през първото тримесечие ще нараснат с до 1%. За тримесечието, приключващо през януари, компанията смята, че приходите ѝ ще се увеличат с между 4 и 7%, което е под средната оценка на анализаторите, твърдящи, че растежът ще е 8%.

“Ние вярваме, че се справяме много добре в много сложна среда”, коментира Чеймбърс.

Cisco е известна с производството на оборудване, което помага на компютрите да се свързват един с друг, както и интернет оборудване. Компанията отдавна има водещ пазарен дял в основния си бизнес със суичове и рутери, но се бори с технологичните промени и с конкуренцията от страна на дългогодишните ѝ съперници като Arista Network, която наскоро стана публична и се разраства бързо.

Но Cisco твърди, че продажбите на суичове, нейната най-голяма продуктова линия, нарастват с 3 на сто през първото тримесечие, след няколко периода на спад. Приходите от рутери, втората по значимост линия, отчитат спад с 4%. Същевременно компанията навлиза и на други пазари чрез придобивания.

Проблеми има с оборудването, използвано от доставчиците на услуги за предоставяне на видео. Компанията твърди, че приходите ѝ в този сегмент намаляват с 12 на сто през първото фискално тримесечие.

Освен това Cisco разкрива, че в продължение на няколко тримесечия е имала по-слаби продажби в Китай, Бразилия, Мексико и Русия. По думите на Чеймбърс продажбите в Азиатско-тихоокеанския регион спадат с 12 на сто, а в Китай намаляват с 33%.

Скорошните съкращения на работните места Чеймбърс определя като начин за създаването на възможности за наемането на хора с нови умения, а не като мярка за намаляване на разходите.

За второто фискално тримесечие Чеймбърс прогнозира печалба от 50 до 52 цента на акция, или увеличение с 6 до 11% спрямо година по-рано. Анализаторите твърдят, че печалбата ще е 53 цента на акция.

От компанията обявиха, че финансовият директор Франк Калдерони планира да се се оттегли от компанията на 1-ви януари. Той ще бъде наследен от старши вицепрезидента на бизнес технологиите и финансите Кели А. Кеймър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още