IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бракът на AOL и Time Warner приключи

Двете компании вече са самостоятелни след десетилетие на съвместно съществуване

16:13 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бракът на AOL и Time Warner приключи

Американските компании AOL и Time Warner отново са самостоятелни. След десет години на обединение, от днес те окончателно са разделени. Новината за подобни намерения бе съобщена още през май.

Споразумението за разделяне на двете компании предвижда всички акционери да получат по една акция от капитала на AOL за всеки 11 акции на Time Warner, които притежават. Новата емисия акции на AOL пък ще се търгува още от утре, като дори ще им бъде възстановен същият код, който са имали преди сливането.

Самата компания обаче е далеч по-слаба от онова, което е била преди десет години, пише ВВС. Очаква се нейната пазарна капитализация да бъде едва около 2,5 млрд. долара, което е само 10% от пазарната оценка, постигната в най-добрите дни на компанията.

През 2001 година, когато бе извършено сливането между AOL и Time Warner, случващото се бе определено като „сделката на века“. Причина за това беше фактът, че се обединяват изключително силни и популярни медии от старото и новото поколение.

Скоро след това обаче именно новаторската тогава медия – AOL, започва да изглежда ретро, тъй като достъпът до интернет през дайъл-ъп връзка започва да губи позиции пред широколентовите разпространители. Така основният източник на приходи за компанията замира.

За сравнение през 2002 г. AOL има 26 млн. абонати с интернет достъп през домашния телефон, докато днес те са едва 5,4 млн. Въпреки това компанията реализира цели 43 на сто от приходите си именно от този сегмент на дейност.

Подобно нещо се случва и с Time Warner, които не могат да се впишат в новите тенденции и започват да губят позиции на рекламния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още