IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в еврозоната изненада с ръст от 1,2% през август

Най-голям принос за силното разширение са имали двете най-големи икономики – Германия и Франция

14:32 | 03.10.14 г.
Търговията на дребно в еврозоната изненада с ръст от 1,2% през август

Продажбите на дребно в еврозоната са нараснали значително повече от очакваното през август, показаха последните данни на европейската статистическа служба Евростат. Повишеното търсене от страна на домакинствата е положителен сигнал, който би могъл да благоприятства икономическия растеж през третото тримесечие, пише Ройтерс.

Търговията на дребно в рамките на 18-те страни, споделящи еврото, се покачи с 1,2% на месечна база през август и с 1,9 на сто спрямо същия период година по-рано.

Анкетираните от Ройтерс икономисти очакваха минимален ръст с 0,1% на месечна и с 0,5% на годишна база. През юли индикаторът отстъпи с 0,4 на сто спрямо юли и се покачи с 0,5 на спрямо същия месец през 2013 г.

Макар и силно волатилни, данните за продажбите на дребно са индикатор за тренда при домакинското потребление, което е един от по-слабите елементи на възстановяването на еврозоната. Потребителската търговия в рамките на валутния съюз остана в застой през второто тримесечие.

Данните на Евростат показаха, че продажбите на нехранителни продукти, като например горивата на бензиностанциите, са били с най-голям принос за месечното нарастване на индикатора през август. Най-значително повишение в това направление е отчетено в Германия, където ръстът е достигнал 2,5%.

Измерени на годишна база, продажбите на нехранителни продукти са имали още по-голям положителен принос, нараствайки с 3,6% спрямо юли 2013 г. Силното разширение се е дължало най-вече на доброто представяне както на Германия, така и на втората най-голяма икономика в рамките на валутния блок Франция. Двете страни са записали силни разширения от съответно 3,1% и 2,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още