IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата поскъпна с още 3%

Тласъкът дойде от призива на правителството големите експортно ориентирани компании да обменят валутните си резерви в руски пари

13:52 | 23.12.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рублата поскъпна с още 3%

Руската рубла се насочва към третата си поредна сесия на ръст спрямо долара и еврото, след като правителството в Москва нареди на фирмите да обменят в местна валута постъпленията си от износ, за да се увеличи по този начин търсенето.

По време на обедната търговията на Стария континент валутата добавя 3% спрямо зелените пари, търгувайки се под границата от 55 за долар.

Сходна е ситуацията и спрямо еврото, където рублата подобрява позициите си с 2,88 на сто до 66,242.

По-рано през деня руското правителство възложи на пет контролирани от държавата фирми износители, включително "Газпром" и "Роснефт", да намалят своите валутни резерви до 1 март догодина до нива, които не надхвърлят тези, наблюдавани до 1 октомври.

"Укрепването на рублата все още е в ход", посочи Слава Смолянинов, главен стратег на UralSib Financial Corp в Москва. "Призивът на Кремъл износителите да купуват рубли очевидно е бил много добре чут и приет", добави той.

Правителството се обърна с призив към износителите да конвертират по-голям дял от външните си приходи в рубли на фона на усилията за възстановяване от най-лошата валутна криза в страната от 1998 г. насам.

Руската валута удари рекордно дъно от 80,10 за долар на 16 декември отчасти поради паричната криза, развихрила се след решението на Руската централна банка да покачи рязко основния си лихвен процент до 17% от 10,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Дръзновенн
преди 9 години
Ха ади ве, и В кое е прав... МАЙ И ДВАМАТА СТЕ ПЪЛНИ ***...КОЛКО Е ОСНОВНИЯ ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ В МОМЕНТА В ЛЮБИМАТА ВИ РУСИЯ... 17% ТОЛКОВА ЛИ БЕШЕ... А ЕДВА ЛИ НЯКОИ ЩЕ ИСКА ДА ПЛАЩА В РУБЛИ ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО. ЩОТО ТО МОЖЕ ДА СИ МОНОПОЛИСТ НА ПАЗАРА НА ГАЗ, НО НА ПАЗАРА НА ВАЛУТИ НЕ СИ МОНОПОЛИСТ.. *** МИ РУСКИ ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ.. РАЗБИРАТЕ ЛИ КОЛКО СТЕ ПРОСТИ И *** ??????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
Много си прав Макс! Ще видим какво ще стане когато Русия започне да продава газа и нефта си в рубли ? Ще бъде голям унижение за US долара Обама ще побелее за един ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
ааа не бе шапка ше им крой .... :)) Подхлъзват се в банята като Березовски в Лондон и тва е и сега и обяснява кратко и ясно да изкат рубли за продажби да не се подлъзне някой друг ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
неразбралите в най-добрия случай завършват като Литвиненко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
видеото обаче е яко, и Абрамович и оня дебелия и другите лъвове седнали на кръглата маса и генрала дава наставления, после да няма някой не разбрал или не чул ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Макс
преди 9 години
За тази среща говорех в предходен пост. Ако някой се опитва да изкарва благи спекулативни форекс и от търговия с финансови активи пари в Русия. И си мисли, че там управляват наивниците от времето на Горбачов ще духа яко супата... На видеото се виждат вицепремиера отговарящ за икономическия блок и другарката Набиуллина. Олигарсите са подредени по азбучен ред, защото там са все отбор юнаци и не е ясно кой е най-великПутин встретился в Кремле с крупнейшими бизнесменами Россииhttps://***.youtube.com/watch?v=C-9AsTl3se4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
Макс
преди 9 години
Форекс, икономически и политически коментари за Русия са неточни и манипулативни, дали преднамерено или толкова си могат авторите е друга тема.Най често правената грешка е силно подценяване на Руския финансов блок. Аз пък бих заложил на следния много вероятен сценарии. Досега ВВП винаги е бил един ход пред администрацията на Обонго, защо да не продължи да го прави и занапред. В петък Владимир Владимирович събра 41 олигарха, една от темите беше валутен курс и синхронизиране на действията на ЦБ, МФ и бизнеса. ВВП съветва бизнеса да си продава валутната выручка, АМИ ТОВА СИ Е ЧИСТО ИНСАИДЕРСТВО. Това е даване на предимство на местния бизнес, които ще бъде подпомаган във ехпортно-импортната си политика от МФ и ЦБ.Ами ако се потвърдат слуховете и от 01.01. Русия започне да продава енергоносителите си в рубли. Къде ще отиде курса? Дали продалите олигарси не са получили важна инсайдерска информация?Момчета, като пишете, мислете по-малко. Освен, ако не ви плащат да пишете глупости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Ееми кой я шорти да се опраа, те много ясно, че ше вземат мерки и сега ше съберат пароците на всичкото шортаджии ..... После когато взлезе всичко лонг айде рублата на обратно събират им и на тях жълтиците и може да си вържат бюджета като стой та гледай .....Тряя да цъкнем на ЕЛАНата да ги питам те как са .... дали шортят и те .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още