IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай се забави до 8-месечно дъно през ноември

Силно влияние продължава да има слабото търсене и свръхпредлагането в имотния сектор

09:31 | 01.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производствената активност в Китай се забави до 8-месечно дъно през ноември

Китайската производствена активност е спаднала до 8-месечно дъно през ноември според последните правителствени данни, предизвиквайки нов дебат за перспективите пред втората по големина икономика в света.

Индексът на производствената активност отстъпи до 50,3 пункта от 50,8 пункта през октомври. Нивото е най-ниското от март и е под прогнозата на пазара за равнище от 50,5 пункта.

Всеки резултат над 50 пункта сигнализира за експанзия, докато равнищата под това ниво индикират за свиване на активността.

Забавянето на производствената активност продължава да тежи и върху икономическия растеж. Силно влияние има секторът на недвижимите имоти, който заедно със свързаните с него дейности се очаква да съставлява около 20% от общия БВП. В последните тримесечия той бе притиснат от свръхпредлагане и отслабване на търсенето.

Данните, оповестени през миналия месец, затвърдиха слабите пазарни условия в сектора. Цените на новите жилища спаднаха в 69 от 70-те най-големи китайски града през септември.

Властите в Пекин предприеха стъпки за облекчаване на пазара, включително и чрез разхлабване на ипотечните ограничения и намаляване на лихвените проценти за първи път от повече от две години. Икономистите обаче се опасяват, че пазарът ще продължи да тежи върху икономическия растеж за години напред.

В скорошен анализ Марк Уилямс и Джулиан Еванс-Причард от Capital Economics посочиха, че основен проблем в сектора на недвижимите имоти е, че растежът на новото строителство все още изпреварва този на търсенето. По думите им докато тази тенденция продължава, икономическият растеж на Китай няма да се покачи дори и в резултат на съкращенията на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Колкото и да се опитват да го прикрият - жълтите са почти на командно дишане вече... Имат още няколко коза в ръкава, но много бързо ще ги изпукат и тогава ще стане весело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още