IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на американците е най-висок от близо 7 години

Подобряващият се трудов пазар, подемът на борсата и ниските цени на горивата стимулират потребителското доверие

17:55 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оптимизмът на американците е най-висок от близо 7 години

Оптимизмът на американците относно състоянието на икономиката се повиши до най-високото ниво от близо седем години. Това се случва на фона на подобряващия се трудов пазар и цените на горивата, които продължават да падат, предава Bloomberg.

Измерителят на очакванията за развитието на най-голямата икономика в света, съставян от информационната агенция, се покачва до 28,9 пункта в седмицата, приключила на 9 ноември. Стойността е най-високата от януари 2008 г. насам, когато индексът бе 27,4 пункта.

Седмичният съставен индекс за комфорта на потребителите, който отчита възприятията относно намеренията за покупки и състоянието на личните финанси, е почти без промяна - 38,2 пункта.

По-евтините горива от края на 2010 г. насам, по-големите възможности за заетост и рекордните цени на акциите повишават доверието сред американците. Същевременно ограниченият растеж на работните заплати отслабва оптимизма относно финансите и намеренията за покупки в навечерието на празничния сезон.

Индексът на потребителското доверие, отчетен миналата седмица, е на най-високото си ниво от януари 2008 г. Стойността е над средните 36 пункта за тази година и над 34,3 пункта, регистрирани през 2013 г.

Измерителят на нагласите за покупки, се понижава до 31,9 пункта през седмицата от 32,7 пункта. Показателят за състоянието на личните финанси на американските домакинства е на 2-месечен връх от 53,9 пункта спрямо предходните 54,1 пункта.

По-ниските цени на горивата за крайно потребление стимулират покупателната сила на американците в момент, в който заплатите растат бавно. На 12 ноември цената на галон (приблизително 3,8 литра - бел. ред.) бензин е вече 2,92 долара, което е със 78 цента по-малко спрямо най-високата цена за годината, отчетена през април, и най-ниската от декември 2010 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още