IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското производство се свива за пети месец

Това ще увеличи натиска над правителството да увеличи стимулите за растежа на втората по големина икономика

15:13 | 01.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пекин през декември. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пекин през декември. Снимка: Ройтерс

Китайската икономика започна новата година с поредни лоши новини, след като официални данни показаха, че през декември производственият сектор се свива за пети пореден месец.

Това ще увеличи натиска над правителството да увеличи стимулите за растежа на втората по големина икономика, която изглежда е напът да отбележи най-слабия си растеж от над 20 години насам. Същевременно икономистите са загрижени, че Китай няма да успее да постигне целта за ръст от 7% тази година, пише Financial Times.

Производствената активност в Китай се забавя и през декември, като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 49,7 пункта миналия месец, сочат данните на властите. Резултатът оправдава прогнозите.

Всяка стойност под 50 пункта говори за свиване в сектора, а над 50 пункта – за експанзия.

Активността в сферата на услугите се ускорява миналия месец до 54,4 пункта от 53,6 пункта през ноември, което до известна степен компенсира свиването в индустрията.

От ноември миналата година Китайската централна банка намали основните си лихвени проценти шест пъти, припомня FT.

Междувременно икономистите от Nomura твърдят, че изгледите за китайската икономика „остават силни“, предричайки, че брутният вътрешен продукт ще се забави до 6,4 на сто през  четвъртото тримесечие от 6,9 на сто през третото тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още