IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорското доверие в Германия с изненадващ спад

През май финансовите експерти коригираха досега оптимистичните си очаквания, коментира президентът на ZEW Клеменс Фюст

14:23 | 19.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорското доверие в Германия е спаднало повече от очакваното през май. Индексът на икономическото доверие на ZEW – оценка на икономическата перспектива от около 350 респонденти за следващите шест месеца, се е понижил с 11,4 пункта до 41,9 на фона на продължаващите опасения за гръцката дългова криза.

Икономистите, анкетирани от dpa-AFX, очакваха показателят, измерващ очакванията за следващите шест месеца, да се свие само до 49 след изненадващия спад през април. През март индикаторът бе на ниво от 54,8 пункта – най-високото равнище от февруари 2014 г. насам.

Нещо повече, показателят, измерващ текущата ситуация, също спада с 4,5 пункта, като достигна 65,7 пункта спрямо 70,2 пункта месец по-рано. Тук очакванията бяха за 68,0 пункта.

„През май финансовите експерти коригираха досега оптимистичните си очаквания. Решаващи за тази ревизия са неочаквано слабият ръст на икономиката през първото тримесечие на 2015 г. и турбулентността на финансовите пазари. Въпреки това само малко участници в анкетата очакват действително влошаване на икономическото положение“, пояснява Клеменс Фюст, президент на ZEW.

„И двата показателя обаче продължават да са на високо равнище, като така не бива да поставяме под въпрос конюнктурното оживление“, коментира анализаторът от Helaba Виола Юлиен, цитирана от ARD.

Въпреки това обаче разочароващите данни са негативна индикация за предстоящото в петък публикуване на данните за индекса Ifo, който е най-важният германски икономически индикатор и се радва на голямо влияние на борсата.

Месечният индекс на института за икономически изследвания в Манхайм измерва настроението сред анализатори и институционални инвеститори.

В своя последен доклад за световната икономика Международният валутен фонд повиши прогнозите си за растежа на Германия, заявявайки, че икономиката вече се очаква да нарасне с 1,6% през тази година и с 1,7% през 2016 г.

Прогнозата за Германия върви ръка за ръка с обновените очаквания за растежа на еврозоната като цяло, като МВФ очаква тя да нарасне съответно с 1,5% и с 1,6% през 2015 г. и 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още