IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в еврозоната се забави до 0,3% през ноември

Основният натиск дойде от спадащите цени на енергийните стоки

13:16 | 17.12.14 г.
Инфлацията в еврозоната се забави до 0,3% през ноември

Покачването на потребителските цени в 18-членната еврозона се е забавило още през ноември според последните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Годишната инфлация на потребителските цени в еврозоната се е забавила до ниво от 0,3% през миналия месец. През октомври цените се повишиха с 0,4%, припомня WBP Online.

Изключвайки енергийните стоки, храните, алкохола и тютюневите изделия, основните потребителски цени са нараснали с 0,7% през ноември, каквото бе покачването и през октомври.

В същото време, измерени на месечна база, цените за потребителите са отчели спад от 0,2% в сравнение с отстъплението от 1% през октомври.

"Продължаващият спад на цените на петрола добави натиск за намаляване на инфлацията в световен мащаб и подсили сигналите за улесняване на паричната политика", посочват анализатори от Barclays в доклад до клиенти на компанията. "Ефектът от колебанията в цената на петрола върху инфлацията потиска инфлационните нагласи", допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:53 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още