IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната прекъсна продължилото една година ускоряване

Според данни на Евростат потребителските цени са се увеличили с 1,5% през март спрямо предишната година

14:25 | 31.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Продължилото една година ускоряване на годишния темп на инфлацията в еврозоната приключи през март, което вероятно ще подкрепи намеренията на Европейската централна банка да продължи със стимулиращите мерки въпреки нарастващата опозиция от Германия – най-голямата страна членка на еврозоната, съобщава Wall Street Journal.

Европейската статистическа служба Евростат съобщи в петък, че потребителските цени са се увеличили с 1,5% през март спрямо предишната година, което показва забавяне на инфлацията спрямо 2-та процента през февруари. Забавянето на инфлацията е по-остро от очакванията на икономистите в анкета на WSJ от миналата седмица, чиято оценка сочеше за инфлация от 1,8%.

Забавянето се дължи основно на цените на енергията и храните.

Инфлацията се ускорява от много месеци насам, надвишавайки целта на ЕЦБ за пръв път от четири години през февруари. Това доведе до по-силни призиви от Германия за спиране на стимулите, стартирани от ЕЦБ в средата на 2014 г., когато централните банкери се опасяваха, че еврозоната може да потъне в дефлация.

Повечето банкери от ЕЦБ обаче не са убедени, че ускоряването на инфлацията е устойчиво, а през последните дни те настояват, че икономическото възстановяване на еврозоната все още се нуждае от тяхната подкрепа.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още