IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията в еврозоната губи инерцията си

Слабост отчита преди всичко енергийният сектор, отчита Евростат

16:40 | 14.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустрията в еврозоната губи инерцията си

Индустриалното производство в еврозоната отчита отстъпление през май. Както съобщава статистикото бюро на ЕС Евростат, производството (без строителството) е спаднало спрямо предходния месец с 0,4%. Икономистите очакваха увеличение от 0,2%. В сравнение с миналата година продукцията е по-висока с 1,6%, но икономистите очакваха ръст от 1,9%.

През април промишленото производство бе в застой спрямо предходния месец, а на годишна база имаше увеличение от 0,9%.

Както обяви също Евростат, промишленото производство в ЕС намалява през май с 0,3% спрямо предходния месец, а на годишна база производството отчита ръст от 2%.

Причината за по-слабото представяне в еврозоната е най-вече в сектора на енергетиката. Производството на бранша е спаднало с 3,2% на месечна и с 4,2% на годишна база. Но дори и при потребителските стоки се показват слабости. Продукцията им се е свила с 1,4% през месеца и с 0,5% на годишна база. Производството на инвестиционни стоки обаче е нараснало с 1% на месечна и с 4,1% на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още