IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в САЩ с най-бърз растеж от осем месеца насам

През юли цените на производител се повишават за трети пореден месец, но за шести пореден месец записват годишен спад

17:28 | 14.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство в САЩ с най-бърз растеж от осем месеца насам

През юли индустриалното производство в САЩ записва най-бързия си растеж от осем месеца насам, след като производството на автомобили отбелязва рязък скок. Това е силен положителен сигнал за икономическия растеж през третото тримесечие, пише Ройтерс.

Същевременно цените на производител се повишават за трети пореден месец.

Индустриалното производство в най-голямата икономика в света нараства с 0,6% през юлиедералния резерв на САЩ. Данните за юни обаче са ревизирани в низходяща посока до символичния ръст от 0,1%.

Икономистите, анкетирани от агенцията, очакваха повишение на индустриалното производство през юли от 0,3 на сто.

Покачването се дължи на производството на моторни превозни средства, което се разширява с 10,6 на сто. Добивната промишленост отбелязва ръст от 0,2%, докато производството на електроенергия намалява с 1 на сто.

През юли цените на производител в САЩ се повишават за трети пореден месец, което предполага, че натискът върху производствената инфлация от ниските цени на петрола отслабва.

Индексът на цените на производител се увеличава с 0,2% през юли, като забавя растежа си спрямо юни, когато беше отчетено увеличение от 0,4%, показват най-новите данни на Вашингтон. Покачването на цените в сектора на услугите от 0,4% компенсира спада от 0,1% при хранителните стоки и осигурява подкрепа за цялостния показател.

Индексът на цените на производител намалява обаче с 0,8% на годишна база след юнското понижение от 0,7 на сто. Това е шестият пореден месец със спад на показателя на годишна база. Анкетираните от Ройтерс икономисти очакваха месечен ръст от 0,1% и годишен спад от 0,9 на сто.

Миналия месец цените на горивата са се повишили само с 1,5% след 4,3% ръст през юни. Цените на хранителните стоки намаляват с 0,1%. Цените в сектора на услугите – най-волатилният компонент в индекса на цените на производител, скачат с 0,4% през юли след ръста от 0,2% през юни.

Изключвайки цените на хранителните стоки, енергийните продукти и търговските услуги, индексът на цените на производител е нагоре с 0,2% на месечна и 0,9% на годишна база.

Данни за индекса на потребителските цени в САЩ ще бъдат публикувани на 20 август, четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
еми нищо пренаписали са математиката пак, за мнайсти път, кое не ти е ясно ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още