IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ не увеличи паричните стимули, въпреки че инфлацията спря да расте

Гуверньорът Харухико Курода залага, че тя ще се върне към растежа, когато влиянието на по-евтиния петрол отшуми

08:26 | 30.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЯЦБ не увеличи паричните стимули, въпреки че инфлацията спря да расте

Японската централна банка (ЯЦБ) реши да не увеличава паричните стимули за икономиката, въпреки че инфлацията спря своя ръст, а гуверньорът Харухико Курода залага, че тя ще се върне към растежа, когато влиянието на по-евтиния петрол отшуми, предава Bloomberg.

Финансовата институция на азиатската страна запази своя план да разширява паричната база с 80 трлн. йени годишно, както познаха 32 от 34, анкетирани от Bloomberg икономисти. По-късно днес централната банка ще публикува новата си прогноза за инфлацията и растежа, а Курода ще изнесе пресконференция.

Днешното решение след сигналите за спад на потреблението и индустриалното производство през март, които издават по-слабо възстановяване на японската икономика, увеличават рисковете от ескалация на политическия натиск за предоставяне на още парични стимули.

Предпочитаният от ЯЦБ измерител на инфлацията, от който се изключват цените на хранителните стоки и ефекта от миналогодишното повишение на данъка върху продажбите, се очаква да бъде 0% през март за втори пореден месец. Данните за инфлацията ще бъдат налични в петък.

Като цяло потребителските цени в световен мащаб поеха надолу след срива в цените на петрола през последните 10 месеца. По този начин достигането на инфлационните цели се превърна в предизвикателство за централните банкери. Курода непрекъснато повтаря, че по-ниските цени на енергията ще стимулират потреблението, с което евентуално и инфлацията ще се покачи. ЯЦБ преследва цел от 2%.

По думите на гуверньора ЯЦБ ще приспособи политиката си, ако перспективите пред достигането на целта се влошат значително. Много икономисти очакват, че до края на октомври институцията ще увеличи обема на покупките на активи.

Финансовите пазари обаче все още не „санкционират“ бездействието на ЯЦБ. Японската йена, която поевтиня с 28% от края на 2012 г. до днес, се задържа около 119 йени за долар от седмици насам. Водещият индекс Nikkei 225 остава на 15-годишния връх, изкачен миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още