IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските промишлени поръчки се възстановяват

Причината е засиленото вътрешно търсене

13:31 | 07.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Германските промишлени поръчки се възстановяват

Германските промишлени поръчки са се възстановили през март въпреки спада в световното търсене, предаде Bloomberg, цитирайки оповестените днес данни.

Промишлените поръчки за германските предприятия през март са нараснали с 0,9 на сто след спада с 0,9 на сто през февруари, съобщи министерството на икономиката. 

Растежът за март е по-слаб от очаквания, но все пак слага край на двумесечното понижение на показателя.

Поръчките от чужбина са се свили за трети пореден месец, отчитайки спад с 1,6 на сто през март. Най-силно, с 4 на сто, са намалели поръчките от страни извън еврозоната, включително от водещи пазари като САЩ и Китай.

Поръчките от еврозоната обаче са нараснали с 2,5 на сто, което подхранва надеждите, че продължителната стагнация във валутния съюз може би е към края си. Вътрешното търсене пък е скочило с 4,3 процента.

"Вътрешното търсене е надежден двигател на растежа на Германия", казва Йоханес Гарайс, икономист в Natixis във Франкфурт. "Притесненията за Китай и САЩ, но така също и свързаните с Русия неприятности, продължават да тежат“. 

Германското бизнес доверие е на 10-месечен връх, а централната банка Bundesbank прогнозира "доста стабилен" икономически растеж за тази година. Въпреки че прогнозите за 19-членния евроблок също се подобряват на фона на мащабните покупки на активи от страна на Европейската централна банка, развитието на глобалната икономика и различията между Гърция и нейните кредитори крият рискове за ускоряването на възстановяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още