IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ нараства изненадващо силно

Търговският излишък се е увеличил до 20,3 млрд. евро от 13,4 млрд. евро през януари

11:57 | 08.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Служител на Mercedes Benz във фабриката на концерна в Ращат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служител на Mercedes Benz във фабриката на концерна в Ращат. Снимка: Ройтерс

Бизнесът на германските износители се е развил през февруари значително по-добре от очакванията заради силното търсене от Европа и по-скъпото евро и забавянето на растежа на основните развиващи се икономики, включително Китай, предаде DPA.

Износът скача с 1,3 на сто на месечна база, показват данните на базирания във Визбаден статистически институт. Така той се увеличава почти трикратно по-силно спрямо очакванията на анализаторите, които се надяваха на ръст от 0,5 на сто през февруари след спада с 0,6 процента през януари. Това е най-големият растеж на показателя от септември, уточни германската статистическа служба. Преди това в два поредни месеца бе регистриран спад на износа – през януари с 0,6 на сто, а през декември – с 1,3 на сто.

Като цяло германските компании са продали стоки за 99,5 млрд. евро зад граница, с 4,1 на сто повече, отколкото през февруари 2015 г. Особено силно расте износът за страните от Европейския съюз, като тук нарастването е с 5,5 на сто. При това при бизнеса с държави, които не са членки на еврозоната, като България, Полша и Великобритания, има нарастване от 9,3 на сто.

Съюзът на износителите на Германия BGA очаква за 2016 г. ръст на експорта от 4,5 на сто. С това германските компании ще разширят пазарните си дялове навън, след като Световната търговска организация очаква нарастване на глобалната търговия с едва 2,8 на сто за същия период.

Вносът на Германия също е бил по-висок от очакваното, нараствайки с 0,4 процента през февруари след растеж от 1,3 на сто през януари, уточни статистическата служба. Анализаторите очакваха спад с 0,3 процента.

Търговският излишък е нараснал до 20,3 милиарда евро спрямо 13,4 милиарда евро през януари. Преди година, през февруари 2015 г. излишъкът е бил в размер на 19,42 млрд. евро. 

 


Германия отчита търговски излишък от 1952 г. насам, главно заради силния износ на превозни средства и други машини. През 2015 г. основните търговски партньори на страната са били САЩ, Франция и Холандия, а най-големите търговски излишъци са отчетени със САЩ, Великобритания, Франция, Австрия и ОАЕ. Германия регистрира търговски дефицит към Китай, Холандия, Норвегия, Русия и Виетнам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още