IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фиаското на Samsung се отрази негативно на корейската икономика

Брутният национален доход се свива две последователни тримесечия за първи път от финансовата криза от 2008 - 2009 г.

13:29 | 02.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Провалът на пазарния дебют на смартфона Galaxy Note 7 на Samsung се отразява негативно на икономиката на Южна Корея. Брутният вътрешен продукт на азиатската държава се е повишил през лятото само с 0,6 на сто спрямо второто тримесечие заради спадналия износ, става ясно от съобщение на националната централна банка BOK от петък. Това е по-малък ръст от първоначално очаквания (0,7 на сто), и по-малък от отчетения през пролетта (второто тримесечие) растеж.

„Износът на смартфони оказва съществено влияние върху третото тримесечие“, пояснява експертът на  BOK Ким Юнг Тае, цитиран от Ройтерс. Той е намалял значително повече спрямо първоначалните очаквания. Централната банка първоначално съобщи, че растежът през третото тримесечие ще бъде в размер на 0,7%, след нарастване от 0,8% през пролетта. 



Лидерът на световния пазар Samsung изтегли от пазарите своя нов флагман Galaxy Note 7 по-малко от два месеца, след като го пусна за продажба. Преди това десетки устройства се бяха самозапалили.

С почти 500 хил. служители и приходи в размер на около 200 млрд. долара Samsung е най-голямата компания на Южна Корея. 

"Южна Корея ще бъде в състояние да постигне целта си за растеж от 2,7 на сто за тази година, ако постигне разширяване в диапазона 0,1-0,4 на сто през четвъртото тримесечие", заяви Ким Янг Тае, пред репортери.

Индустрията се свива с 0,9% през периода юли-септември, засегната от проблемите на Samsung Electronics и на стачки от страна на членуващи в синдикални организации работници в местните производители на автомобили.

Темпът на растеж на частното потребление намалява наполовина до 0,5% през третото тримесечие спрямо ръста от предишното, докато инвестициите в съоръжения се увеличават само с 0,2 на сто - далеч по-нисък темп от ръста от 2,8%, отчетен три месеца по-рано.

За разлика от това строителният сектор отчита ръст от 3,7 процента, по-бързо от 1-процентното увеличение тримесечие по-рано благодарение на растежа на строителството на жилищни и нежилищни сгради.

Брутният национален доход (по пазарни цени) също се свива с 0,4 на сто през третото тримесечие спрямо предишното поради влошените условия на търговия, добавя BOK. Този показател спада две последователни тримесечия за първи път от финансовата криза от 2008 - 2009 г. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още