IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврозоната излиза от дефлация през юни, потвърдиха финалните данни

Потребителските цени записват ръст от 0,1% на годишна база

12:34 | 15.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в еврозоната през юни е 0,1% на годишна база, сочи второто и финално четене на данните на Евростат, което на практика потвърждава предварителната оценка. Така валутният съюз излиза от дефлацията, в която беше от февруари до май. 

В целия Европейския съюз потребителските цени отчитат нулев ръст, след като през май се понижиха с 0,1% на годишна база.

През шестия месец на година дефлация има в 13 страни членки, като България е втората страна след Кипър (-2%), където цените се понижават най-много: -1,9% на годишна база. На месечна база инфлацията у нас е 0,1 на сто.

Най-висока е инфлацията в Белгия (+1,8%), Швеция (+1,1%) и Малта (+1%).

На месечна база инфлацията в еврозоната е 0,2%, а в ЕС – 0,1%.

Най-голям инфлационен натиск оказват повишените цени в ресторантите и кафенетата (+0,11 процентни пункта), наемите и тютюневите изделия (по +0,06 пункта), а дефлационен натиск идва от поевтинелите горива за транспорт (-0,41 пункта), горива за отопление (-0,16 пункта) и газта (-0,13 пункта).


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 8 години
Е все пак деиствията на Е Ц Б започват да дават резултата Инфлацията е ниска но е по добре от дефлация Сега е момента за хеликоптерни пари за да бъде достигната целта за инфлация между 1 и 2 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още