IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Пазарът очаква да повишим лихвите до 2017 г.

ЕЦБ е готова на допълнителни нестандартни мерки за справяне с ниската инфлация, посочи гуверньорът

09:19 | 10.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: Пазарът очаква да повишим лихвите до 2017 г.

Инвеститорите прогнозират, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне да увеличава лихвените проценти до 2017 г., заяви президентът на институцията Марио Драги. Гуверньорът обеща да разшири още мерките за стимулиране, ако е необходимо.

"Поглеждайки към очакванията на пазара, първото увеличение на лихвените проценти се предвижда до 2017 г.", каза Драги по време на реч в Brookings Institution във Вашингтон в четвъртък.

"Изпълнителният съвет повтори много пъти, дори и когато предприемаше нови мерки: той е единодушен в своя ангажимент да предприеме допълнителни нестандартни мерки за справяне с рисковете от твърде продължителния период на ниска инфлация", посочи гуверньорът, цитиран от Bloomberg.

Потребителската инфлация в 18-те страни, споделящи еврото, се ускори с едва 0,3% на месечна база през септември и отчете ръст от 0,4 на сто спрямо същия период на миналата година. Инфлацията спада постоянно от края на 2011 г. насам, отразявайки слабата икономика в еврозоната и рекордната безработица след тежката глобална финансова криза от 2008 г.

Въпреки всичко Драги за пореден път заяви, че не вижда опасност от изпадане в официална дефлация в еврозоната, заявявайки, че най-голямата опасност за региона идва от безработицата.

Гуверньорът на ЕЦБ е във Вашингтон за годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. По време на речта си той също така подчерта, че паричната политика ще се провали, ако европейските правителства се бавят със структурните реформи и подчерта необходимостта от целенасочени действия в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още