IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика забави ръста си до 0,5% през четвъртото тримесечие

Най-големият тласък дойде от сектора на услугите, който нарасна с 0,8% на тримесечна база

12:46 | 26.02.15 г.
Британската икономика забави ръста си до 0,5% през четвъртото тримесечие

Британската икономика е забавила ръста си до 0,5% през четвъртото тримесечие от 0,7% в предходните три месеца, потвърди втората оценка на данните. Окончателните данни на Службата за национална статистика (ONS) се очакват към края на март, пише WBP Online.

Най-големият тласък за брутния вътрешен продукт (БВП) е дошъл, както обикновено, от сектора на услугите, който е нараснал с 0,8% между третото и четвъртото тримесечие. Най-голямо негативно въздействие върху растежа пък е имал строителният сектор, който е спаднал с 2,1% между двете тримесечия.

По отношение на разходите най-големият тласък отново е дошъл от потреблението на домакинствата, което е нараснало за четиринадесето поредно тримесечие с 0,5% през последните три месеца на 2014 г.

Значителен натиск за намаляване на общия растеж е имал резкият спад на брутното капиталообразуване и бизнес инвестициите. Данните на ONS показаха, че бизнес инвестициите са отстъпили под натиска на добивната, петролната и газовата промишленост поради по-ниските цени на енергийните стоки на международните пазари.

Други данни показаха, че търговският баланс се е подобрил в края на 2014 г. Търговският дефицит се сви значително от 2,7 млрд. паунда през четвъртото тримесечие, като износът се увеличи с 3,5% в сравнение с ръста от 0,8% в предходното тримесечие.

Във февруарската си прогноза Английската централна банка обяви, че очаква растежът през четвъртото тримесечие да бъде ревизиран леко нагоре до 0,6%. Междувременно очакванията за покачването през 2015 г. бяха запазени при 2,9%. Институцията също така заяви, че евтиният петрол трябва да помогне за увеличаване на реалните доходи и потребителските разходи.

Националният институт за икономически и социални изследвания пък очаква растежът през последното тримесечие на миналата година да се забави до 0,5%. Прогнозите за покачването за цялата 2015 г. бяха ревизирани до 2,9% от 2,5%, каквато бе оценката през ноември миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още