IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в китайските фабрики се ускорява с най-бърз темп от близо две години

Въпреки добрите стойности анализатори предупреждават, че все още има много несигурност

09:56 | 01.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в китайските фабрики се ускорява през август с най-бърз темп от близо две години, сочат данни на властите в Пекин, цитирани от CNBC.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на производството се повишава от 49,9 пункта през юли до 50,4 пункта през август, което е най-високата стойност от октомври 2014 г. Освен това е над очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за ниво от 49,9 пункта.

Всяка стойност над 50 пункта показва, че секторът е в експанзия, а всяка под тази граница – че има свиване.

„Последният индекс за производството е окуражителен, но с някои уговорки. Макар и производството да се е подобрило, тежката индустрия очевидно продължава да се свива. Предвид това, че тя е малко по-голяма като обем, тази индустрия може да засенчи положителните ефекти от последните развития“, коментира Браян Джаксън, икономист за Китай в IHS Global Insight. 

Друг PMI индекс за производството – този на частната компания Markit и икономическото списание „Цайсин“ (Caixin) – се понижи от 50,6 пункта през юли до 50 пункта през август, което е малко под прогнозите за стойност от 50,1 пункта. Правителственото проучване включва предимно големи държавни компании, а частното се фокусира върху по-малки и средни предприятия.

Правителствени данни за бизнес активността имаше и за сектора на услугите. В тази сфера PMI индексът се понижава от 53,9 пункта през юли до 53,6 пункта през август.

Пазарните реакции бяха смесени след публикуването на данните. Основните индекси Shanghai Composite и Hang Seng записаха леки спадове, а австралийският долар поскъпна с 0,3% спрямо щатския.

Икономистите приветстват всички стойности над 50 пункта, но предупреждават инвеститорите, които следят внимателно Китай, да не се вълнуват много.

„Стойността през юли беше необичайно ниска и това обяснява повишението през август“, казва Джу Хайбин, главен икономист за Китай в J.P.Morgan. “Големият въпрос е дали има перспектива за последователен ръст през следващите няколко тримесечия. Все още има много несигурност”, посочва Джу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още