IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в британското строителство се забавя до 7-месечно дъно

PMI индексът на Markit се понижава от 58,8 пункта през октомври до 55,3 пункта през ноември

12:08 | 02.12.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в британското строителство се забавя през ноември, като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) достига до 7-месечно дъно, съобщава Ройтерс.

Стойността му се понижава от 58,8 пункта през октомври до 55,3 пункта, което е далеч под прогнозите на анализатори за 58,2 пункта.

Ниво над 50 пункта говори за експанзия в сектора, а под 50 - за свиване. 

Данните са от частното проучване на Markit/CIPS UK и според експертите неочакваният спад се дължи на най-слабата експанзия в активността в недвижимите имоти от юни 2013 г.

Ройтерс припомня, че икономическият ръст във Великобритания се забави през третото тримесечие, като 2,2-процентовото свиване в строителството до голяма степен оказа натиск в низходяща посока. Данните от сряда не дават особено голям повод за оптимизъм за четвъртото тримесечие.

„Като цяло резултатите показват, че строителните компании са станали по-предпазливи в края на годината, особено що се отнася до наемането на персонал“, казва Тим Мур от Markit. Назначаването в строителните фирми нараства с най-бавен темп от септември 2013 г.

Все пак приток на нови търгове от страна на клиенти в публичния и частния сектор може да даде попътен вятър за ръста в началото на 2016 г.“, допълва Мур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
чувам леко издишане откъм uk, да не е от имотния балон??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
чувам леко издишане откъм uk, да не е от имотния балон??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още