IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общ координационен център ще гарантира сигурността на туристите през лятото

Ще бъдат взети дипломатически мерки заради отказа на Турция да изпълни споразумението за реадмисия

14:36 | 17.06.16 г.
<p>
	Снимки: БТА</p>

Снимки: БТА

Общ координационен център между институциите ще гарантира сигурността на туристи и граждани през летния сезон, обяви в Бургас вътрешният министър Румяна Бъчварова. 

В областната дирекция на полицията бе проведена работна среща между МВР и приходната агенция, на която са набелязани конкретните мерки, които да бъдат предприети, поясни Бъчварова. По думите й решението е да се създаде общ координационен център, който да ръководи процеса и да следи развитието на проверките, предава БНР.

В този център ще влизат всички институции, които извършват проверки в региона към момента. Целта е да се гарантира сигурността на туристи и местни жители, добави Бъчварова.

В очакване на интензивен летен туристически сезон на Черноморието МВР ще командирова 730 полицаи, стана ясно в началото на месеца. Броят им е увеличен заради очаквания интензивен туристически сезон. Около 550 от командированите ще са на територията на Областната дирекция на МВР в Бургас, като основно рисково място е посочен курортът "Слънчев бряг". 

От МВР увериха, че ще продължи практиката на съвместни патрули с полицаи от други държави, сред които Румъния и Чехия. През тази година МВР планира повече специализирани полицейски операции.

Относно ситуацията по границата и мигрантите министърът коментира, че има споразумение с Турция за реадмисия, което е трябвало да влезе в сила от 1 юни.

„Имаме оформен документ за 200 човека, които трябва да бъдат върнати в Турция по силата на това споразумение и в сроковете, в които трябваше да получим отговор от турската страна, не сме получили. Имаме информация, че турската страна се въздържа от изпълнението на задължения по това споразумение по аргументи, които са свързани с отношенията и процесите, които текат в преговорите с ЕС”, посочи министърът.

Предвиден е и подобен сценарий. Ще бъдат предприети дипломатически мерки, увери Бъчварова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още