IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионната реформа продължава да парализира борсата

Вероятно ще трябват месеци след приемането на пенсионния модел, за да се изчислят щетите върху пенсионните фондове, смята Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

17:41 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Пенсионната реформа продължава да парализира борсата

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,5% в днешната сесия до ниво от 503,56 пункта при оборот от 209 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 0,6%, а от началото на годината е загубил 3,6%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 прибави 0,1% до 101,08 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,3% до 396,70 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT се покачи с 0,1% до 98,03 пункта.

„Днешната борсова сесия бе типична за последните седмици като е показателна за това, което ни очаква в близко бъдеще. Единственото, което на мен ми прави впечатление е пробуждането на интереса към акциите на дружествата от групата „ЧЕЗ“, което не е толкова странно на фона на ниските им цени, но все пак заслужава внимание", заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж. 

"Борсовите участници остават в ступор след стартирането на т.нар. пенсионна реформа, тъй като мащабът на влиянието, което тя ще има върху пенсионните фондове – най-големите инвеститори на БФБ, за момента е трудно да бъде оценен, а това е от ключово значение за развитието на капиталовия ни пазар. Вероятно ще трябват месеци след окончателното приемане на промените в пенсионния модел, за да се калкулират щетите върху пенсионните фондове, като засега лесни за калкулиране са само загубите за инвеститорите в акции на български публични компании", допълни той.

"Обезкуражаващи са и изключително нахалните от гледна точка на предложените цени търгови предложения, които валят напоследък към инвеститорите. Отчетите за четвъртото тримесечие на 2014 година бяха в по-голямата си част по-добри от очакваното, което все пак е радващо, защото оставя потенциал за възходящо движение в бъдеще. Има и други позитиви в икономиката, които обаче засега БФБ няма да отрази, може би едва през втората половина на годината“, смята анализаторът.

Търговията с акции днес възлезе на 487 хил. лв., като с най-голям оборот бе Инвестор.БГ (-1,7%) – 151 хил., следвано от  Химимпорт (-1,3%) – 62 хил., Софарма (+2,6%) – 58 хил., ЧЕЗ Електро България (+0,1%) – 39 хил. и Монбат (+0,5%) – 34 хил.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 52 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 19/24, а при 9 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Неохим (+4,4%), а с най-голям спад са  книжата на Петрол (-6,7%).

Днес нямаше сделки с акциите на Свилоза. Вчера дружеството обяви загуба запоследното тримесечие на 2014 г. след увеличени престои в производството. За резултата са допринесли и ниските температури през зимния сезон, които повишават енергийните разходи за производството и сушенето на целулоза.

Липсваше търговия и с книжата на Елана АгрокредитКФН е одобрила коригираната емисионна стойност от 1,02 лв за новите акции на дружеството. Компанията планира да увеличи капитала си с 15 346 305 броя акции, като може да набере максимум 15 653 231 лв. Публичното предлагане ще бъде успешно при записани минимум 5 млн. акции (5,1 млн. лв.)

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още