IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нисък оборот с акции на БФБ

Втората половина на годината вероятно ще е по-добрата за пазара, смята Гено Тонев от Юг Маркет

17:36 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нисък оборот с акции на БФБ

Индексите на БФБ приключиха с повишения днешната сесия, както следва: SOFIX (+0,4%) до 507,66 пункта, BGBX40 (+0,6%) до 102,17 пункта, BGTR30 (+0,7%) до 406,58 пункта и BGREIT (+0,6%) до 94,50 пункта.

Търговията с акции днес възлезе на едва 213 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Софарма (+1,2%) – 60 хил., Биовет (+3,1%) – 18 хил., Холдинг Варна (+1,5%) – 18 хил. и Синергон (0%) – 17 хил.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 47 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 28/10, а при 9 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Индустриален Капитал Холдинг (+5,7%), а с понижение са единствено книжата на Химимпорт (-1,5%).

„Слаба сесия като цяло. Пазарът обаче е нагоре от началото на месеца. Един от факторите са сигналите за разрешаване на казуса с глобите за публични дружества, които имат акционери извън ЕС. Друг фактор са сериозните движения нагоре, които направиха чуждите пазари от началото на годината. Като липсват и негативни местни новини инвеститорите се опитват да хванат евентуалната възходяща вълна на догонване на БФБ. Поскъпването е по-скоро избирателно – по по-малко ликвидни позиции, които изостанаха. Втората половина на годината вероятно ще е по-добрата за пазара. Дотогава има да се решават много неща, предстоят и отчети за първото и второто тримесечия, като очаквам повечето компании да се представят добре на оперативно ниво, при доста да има подобрение на рентабилността, а може би и позитивни изненади при някои дружества“, коментира за Investor.bg Гено Тонев*, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт.

Акциите на Фонд за недвижими имоти България поскъпнаха с 3,1%. АДСИЦ-ът е извършил продажба на 24 445 кв.м нерегулирана земя, част от имотите на дружеството в близост до гр. Велико Търново. Общата сума по сделката е 220 хил. лв. (9 лв./кв.м). След продажбата оставащите по проекта имоти са с обща площ 178 803 кв.м.

Нямаше сделки с БГ Агро. Общото събрание на дружеството, насрочено за 30 април, ще гласува за разпределянето на дивидент от 0,07 лв. на акция за 2014 г. Сумата за дивиденти е 2,825 млн. лв., или 61% от неконсолидираната печалба на компанията за миналата година в размер на 4,655 млн. лв.

Липсваше активност и при Златен лев. Холдингът е получил уведомления, че Актив Мениджмънт ООД е продало, а Агенция за маркетинг на персонал-Прима-Зикатанова сие ООД е закупило 366 172 броя акции, съставляващи 5,649% от капитала на холдинга. Продажбата е извършена извън регулиран пазар.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още