IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Енергони планира обратно изкупуване на собствени акции

Минималната цена да бъде 0,001 лв., а максималната - 1 лв. на акция, ще гласуват акционерите

09:37 | 27.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
И Енергони планира обратно изкупуване на собствени акции

Енергони АД планира обратно изкупуване на собствени акции, като за това ще гласуват акционерите на 3 декември 2014 г., съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg.

Предлага се максималният брой акции, подлежащи на обратно изкупуване да е 10% от капитала на дружеството (54 756 300 акции), но не повече от 3% (16 426 890 бр.) за календарна година.

То трябва да продължи не повече от пет години и може да се осъществява на регулиран пазар, на нерегулиран пазар и „чрез поемане на задължение за изкупуване от лица имащи задължение за изкупуване на акции на Енергони АД и последващо изкупуване на собствените акции“.

Минималната цена да бъде 0,001 лв., а максималната - 1 лв. на акция, гласи предложението.

Акционерите ще гласуват и точка за вземане на решение за одобрение на описаните сделки по обратно изкупуване, когато страна по сделките са заинтересовани лица.

В мотивираният доклад е записано, че страни по сделките може да са Михаил Георгопападакос (собственик на 41 млн. акции към 30 септември 2014 г.) и Пламен Илиев, член на СД на дружеството. Илиев е представляващ Роял Фънд България АД, което притежава 44 млн. акции от Енергони АД към 30 септември 2014 г.

Като целесъобразност на идеята за обратно изкупуване на собствени акции е записано следното :
„Съветът на директорите на Енергони АД счита, че покупката на собствени акции на дружеството при настоящите пазарни цени ще спомогне за реализиране на печалба от дружеството при последващата им препродажба след изтичане на срок от три до пет години. Съгласно последния одитиран и последния изготвен счетоводен баланс на дружеството счетоводната стойност на акциите на Енергони АД е по-висока от номиналната стойност на същите и от настоящата им пазарна цена. С голяма степен на достоверност може да се очаква, че и ликвидационната стойност на акциите на дружеството е по-висока от настоящата им пазарна цена.“

Последните сделки с акции на Енергони АД са при цена от 0,001 лв. за акция. Преди години имаше и цена от 4 лв. за акция, или близо 4 000 пъти повече.

В последните 12 месеца има 1874 сделки за общо 1,17 млн. лв., като цената се е понижила с 90%. Съответно емисията е на 17-то място по брой сделки и на 66-то по оборот сред акциите на БФБ-София.

Обратни изкупувания са гласувани от акционерите на редица публични дружества, включително Топливо АД, Софарма АД, Трейс груп холд АД, Албена АД, Индустриален холдинг България АД, Монбат АД, Ломско пиво АД и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още