IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

#ДАНСwithme вече шести ден

Хиляди отново излязоха на мирен протест в София с искане за оставка на правителството

21:24 | 19.06.13 г. 4
<p>
	Масовите протести започнаха в петък, след като парламентът прие за председател на ДАНС номинирания от премиера депутат от ДПС Деля<span style="display: none">&nbsp;</span>н Пеевски. <em>Снимка: Investor.bg&nbsp;</em></p>

Масовите протести започнаха в петък, след като парламентът прие за председател на ДАНС номинирания от премиера депутат от ДПС Деля н Пеевски. Снимка: Investor.bg 

За шеста поредна вечер хиляди хора излязоха на мирен протест в центъра на София, за да изразят недоволството си от управляващите.

Със скандирания “Оставка” хората преминаха от площад „Независимост"  пред Президентството и Министерския съвет към Народното събрание и Орлов мост и се насочиха по бул. “Евлоги Георгиев” към НДК.

Протестът протича мирно и спокойно, като много хора отново бяха дошли с децата си. Точно пред Народното събрание шествието беше посрещнато от симпатизанти на Национален фронт за спасение на България, които са издигнали сцена до Паметника на Освободителите.

Масовите протести започнаха в петък, след като парламентът прие за председател на ДАНС номинирания от премиера депутат от ДПС Делян Пеевски. На избора му се противопостави президентът Росен Плевнелиев, а заради силния обществен натиск днес депутатите преразгледаха решението си.

Същевременно данните от регулярното проучване на агенция "Алфа Рисърч" за обществените, икономическите и политическите нагласи сочат, че изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е разочаровал 32% от хората, които са гласували за БСП, и 40% от тези, дали вот за "Атака".

42-то Народно събрание и кабинетът "Орешарски" стартират своята дейност с много нисък кредит на подкрепа – 14% доверие за парламента срещу 39% недоверие и 23% доверие за правителството срещу 28% недоверие. Никога досега общественото мнение не е било толкова негативно настроено само един месец след избори, анализарат социолозите.

Данните сочат, че 85% от хората подкрепят протестите срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а 71% - тези срещу назначените в Пловдив и Благоевград областни управители. По-поляризирано е отношението към появилите се искания за оставка на правителството – 51% ги подкрепят, а 42% - не. Над 50 на сто от анкетираните обаче са на мнение, че правителството действа в интерес на тесни икономико-политически кръгове.

Събитията, белязали първия месец от работата на кабинета "Орешарски", обуславят твърде ниски очаквания за продължителността на неговия живот. Само 18% от участниците в проучването смятат, че той ще изкара пълен мандат, 20% му дават около едногодишен срок, а 37% - едва няколко месеца.

Президентът Росен Плевнелиев е единственият политик, който за периода от последното проучване на "Алфа Рисърч" – март 2013 г. – бележи значителен ръст на доверие. Преди три месеца той събира 32% положителни оценки за дейността си и 19% отрицателни, докато в момента – 44% положителни и 17% - отрицателни. Позитивно оценена е и позицията на Росен Плевнелиев по казуса "Пеевски", като 30% от анкетираните заявяват, че реакциите му  са повишили доверието им към него, 54% са запазили отношението си непроменено, а 15% са се разочаровали.

Снимки от днешния протест можете да видите в галерията

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 7
aprilzi
преди 11 години
при продължаване на войната в сирия се задълбочава бежанската криза. това е истинската бомба която западните гадове искат да гръмне тука. ако тръгнат турците да бягат от турция къде ще идат? ако им натресат и там една революция?играта е опасна. и още, западната гад иска да се обяви че хисбола са терористи въпреки че чрез тяхнотко участие войната ще се съкрати много бърже ако запада не се меси. но не ,той се меси. и иска да взриви европа. това е целта. http://***.dailystar.com.lb/News/International/2013/Jun-19/220914-eu-holds-fresh-talks-on-blacklisting-lebanons-hezbollah.ashxтака че западната каста я страх от хисбола . щото хисбола може да убие цялата западна висока каста в франция и в англия. западните служби немогат но хисбола може. това е и истенската причина защо запада иска да обяви хисбола за терористи. а останалите бедняшки страни неискат. така че ако хисбола не се обяви за терористи а западната каста иска да оживее тя трябва да затвори границите в европа. това обаче е края на евросъюза.това е залога на тази игра. и това има предвид асад като казва че запада ще направи огромна грешка ако въоръжава джихадистите. и вижте как ционисти лаят постоянно против хисбола. че биле опасни за целия свят. а истината е точно обратната , те спасиха за сега сирия.http://thisongoingwar.blogspot.co.il/2013/06/20-jun-13-after-wednesdays-eu-meeting.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
aprilzi
преди 11 години
http://noisyroom.net/blog/2013/06/19/the-refugees-will-collapse-europe-beck-outlines-how-syria-crisis-could-have-world-changing-implications/все повече излиза ква е идеята на западната престъпна каста на британия и франция.с продължаването на войната запада иска да пренсе войната чрез бегълци в европа. цялата война в сирия има сама една цел да изпъде сирииците в европа. която е в икономически проблеми ако дойдат и сирииските бежанци тука в европа се ражда нова война от джихадисти.това е идеята на войната в сирия. а тя е разпалване на война в европа. и сега ги виждаме началото на размириците в турция и България. размирици са предпоставка за слабо правителство. зарадитова нфсб както съм писал и порано са престъпници и слуги на англииската висока каста. в техен интерес е България да не е стабилна.защото на хората е по важно да им се напълне корема и да не се бонтуват. и по не е важно дали справедливоста е гарантирана на всякъде. то от край време има несправедловост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Тия обаче не са ГЕРБ! Изобщо и не им пука от протестите. Трудно ще пуснат кокала! Имат работа за вършене. Сега ще пуснат "Кънчовците" и сие да проучат нагласите на хората и да ги поосмирят от телевизионните екрани! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"Орешарски върна монопола в хазарта на Васил БожковДа осигури монопол на своя олигарх бе една от първите стъпки на дошлия на власт в името на борбата с олигарсите премиер Пламен Орешарски.Премиерът уволни назначения следобед зам.-министърът в МВР, който се оказа от СИК"Колко още трябва да видим за да разберем приказката "Крадеца вика/ше/ дръжте крадеца" ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още