IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще платите ли 280 000 долара за стар пикап?

Kомпанията Icon намира стари автомобилни модели и съчетава външния им дизайн с ултрамодерни шасита и двигатели

13:06 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Icon</p>

Снимка: Icon

Какво ще кажете за стар пикап Dodge за 280 000 долара? Или пък 190 000 долара за покрито с ръжда комби от 50-те години на миналия век? Такива са цените при Джонатан Уорд - собственик и главен дизайнер на базираната в Лос Анджелис компания за автомобили по поръчка Icon, предава в свой материал Bloomberg. Въпреки тези високи цени обаче той има поръчка за поне година напред.

"Моят клиент е човек, който обича естетиката на старите автомобили, но не иска да се примирява с лошата возия, скърцането, друсането и повредите", обяснява Уорд.

Бизнес моделът на Icon е прост – компанията намира стари модели като Toyota Land Cruiser FJ40, Ford Bronco и Jeep CJ и съчетава външния им дизайн с ултрамодерни шасита и двигатели. Колите изглеждат стари, но се карат като нови. Оборудвани са и с уникални и често смахнати детайли като скрити навигационни системи и люкове, взети от частни самолети.

На пръв поглед пикапът за 280 000 долара прилича на добре поддържан Dodge D200 от 1965 г. После обаче се забелязва, че колата има четири врати и преработена предна решетка. Светлините са LED, а гумите са абсурдно големи. Страничните прозорци са с Art Deco форма и са изработени от специално отразяващо светлината стъкло, използвано в небостъргачи.

Уорд и екипът му са прекарали година в работа по Dodge-а, като са подобрили окачването и са инсталирали 5,9-литров турбо-дизел шестцилиндров двигател Cummins. Машината е с въртящ момент от 975 pf и 575 конски сили.

Покривът е облицован с кожа от бизон, а дебелите постелки са взети от Rolls-Royce. Въпреки че радиото изглежда старо, то всъщност е първокласна стерео система.

Пикапът е направен по поръчка за клиент от Уайоминг.

Бизнесът на Уорд се разраства с всяка изминала година, но поради детайлността и специфичния характер на работата производството е бавно. Въпреки че Icon се е преместила в по-голям магазин и е изработила 30 автомобила през 2012 г., Уорд твърди, че е трудно да смогва с поръчките. Най-продаваният му автомобил е преработен Land Cruiser с цена, започваща от около 130 000 долара. 

Още снимки вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още