IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна 24-часова стачка в Lufthansa

Авиокомпанията вече отмени 1200 полета, предвидени за днес, отменени са и 6 полета от София за Франкфурт и Берлин

12:20 | 07.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Ние стачкуваме&quot; пише на плаката, издигнат от стюардесите във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Ние стачкуваме" пише на плаката, издигнат от стюардесите във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

24-часова стачка на стюардите и стюардесите от Lufthansa започна в полунощ местно време на всички германски летища, съобщи Франс прес, като цитира говорител на германската авиокомпания.

Lufthansa вече отмени 1200 полета, предвидени за днес или приблизително две трети от трафика си. БНР съобщи, че са отменени и 6 полета от София за Франкфурт и за Берлин. 

През вчерашния ден имаше контакти, но не и преговори със синдиката на обслужващия персонал (UFO) и поради липса на споразумение протестът започна, както е предвидено, заяви говорителят на Lufthansa. Според него ефектът ще се усети в сутрешните часове, понеже през нощта няма полети.

Синдикатът, който обединява около две трети от общо 18 000 стюарди и стюардеси на авиокомпанията, призова за спиране на работата на летищата във Франкфурт, Берлин, Мюнхен, Дюселдорф, Щутгарт и Хамбург. Демонстрации по време на стачката са предвидени във Франкфурт, Берлин-Тегел, Мюнхен и Хамбург. 

По-рано днес говорител на най-голямата германска авиокомпания съобщи, че около половината от полетите на Луфтханза ще бъдат анулирани заради 24-часовата стачка на стюардите и стюардесите. 

"Средно в един обичаен ден има 1800 полета на Луфтханза, около половината от тях ще бъдат извършени", посочи той. "Всички райони в Германия и всички видове полети (на средни и дълги разстояния) са засегнати. Франкфурт (най-голямото летище на компанията и третото в Европа - бел. АФП) е силно засегнато", допълни говорителят.

Президентът на административния съвет на авиокомпанията Кристоф Франц призна снощи във вечерните новини на телевизия ZDF, че не е очаквал реакция с такъв мащаб, макар да я окачестви като непропорционална. Синдикатът настоява за увеличение на заплатите с 5 процента за 12 месеца от април 2012 г. 

Снимки от стачния ден вижте в галерията!

Още чуждестранни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
Това е нещо немислимо за овцете в Бантустан. Те са доволни от всичко. Най-бедни в Европата, вече с претенции в Африка, но най-доволни. *** и смотаното племе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още