IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia представи своя фото гений

Съпътстваната с гафове презентация обаче не убеди инвеститорите, а в началото на сесията акциите се срутиха с над 14%

19:03 | 05.09.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Nokia Lumia 920 трябва да спаси финландците. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Nokia Lumia 920 трябва да спаси финландците. Снимка: Ройтерс

Изпадналият в криза финландски производител на мобилни телефони Nokia атакува Apple в сегмента на смартфоните от най-висок клас. 

Представеният днес нов флагман на концерна се захранва от процесор Snapdragon S4, един от най-бързите процесори за смартфони. Nokia не спести пищните си определения и нарече Nokia Lumia 920 "най-иновативния смартфон в света".

Устройството се задвижва от Windows Phone 8, разполага с безжично зареждане, навигационни решения на Nokia и най-новата PureView технология за камерата.

„Смартфонът прави най-добрите снимки и видео на пазара“, заяви от сцената мениджърът на Nokia Джо Харлоу. Камерата на новата Lumia 920 има т. нар. floating lens технология, благодарение на която смартфонът улавя неколкократно повече светлина от останалите модели на пазара (5 до 10 пъти повече), което се очаква да подобри снимките на закрито и нощем. 



Дисплеят е с големина 4,5 инча с лека извивка, като името му е PureMotion HD. Според финландците това е най-добрият HD дисплей в света. Екранът използва следващо поколение Clear Black, с което „картината остава видима дори в пустинята".

Батерията е с капацитет 2000 mAh – най-голямата батерия, която Nokia досега е вграждала в телефоните си. Както стана ясно и по-горе, тя може да се зарежда и без кабел, като тук финландците залагат на т. нар. Qi-Standard, чрез които телефонът ще може да се зарежда чрез стойки, колонки, възглавнички и др.

И навигационната услуга е значително подобрена, пише Wall Street Journal. За първи път приложението предлага и карти за сгради, като гари, автогари и аерогари. Предварително инсталирано е и приложението Augmented Reality – в реално време то показва пътя до най-важните места в близост до потребителя.  Nokia Lumia 920 ще бъде наличен в жълто, черно, червено, сиво и бяло, а тялото му е поликарбонат.

Lumia 820 пък е олекотен вариант на Lumia 920, със 4.3-инчов OLED ClearBlack дисплей с резолюция 800х480 пиксела, който има същата чувствителност като при Lumia 920 и позволява работа дори с ръкавици. Камерата е 8 МР и отново с CarlZeiss, но без технологията PureView, а това означава, че липсва оптична стабилизация на изображението. Има двойна LED светкавица, Full HD видеозапис и предна VGA камера.  Процесорът в Nokia Lumia 820 отново е двуядреният Snapdragon S4 с 1 GB RAM, а вградената памет е 8 GB, но за разлика от Lumia 920 има и microSD слот. Lumia 820 е тънък 9.9 мм и тежи 160 грама с батерия 1650 mAh.

Представянето в Ню Йорк днес обаче бе помрачено от гафове. „Имаше технически проблеми при представянето“, казва търговец от Ню Йорк. Така например уебкастът временно не е можел да се зарежда, а според присъстващи при прожекцията на кратките филми временно е липсвал звукът.

„Само с новата технология за камерите и безжичното зареждане Nokia едва ли ще може да открадне голямо парче от пазара на Apple и Samsung", коментира дилър. Двата конкурента заедно държат повече от половината от пазара на смартфони в световен мащаб, а със своите 5% Nokia е "все по-безсилна". "Големият контраудар изглежда се провали".  

За финландците, чиято цена на акция преживя истински колапс, днес, една седмица преди пускането на пазара на iPhone 5, е повече от съдбовен ден. Днес обаче акциите на компанията се срутиха с 14,1% до 2,43 долара за акция.

Още преди месеци стана ясно, че Nokia ще заложи всичко на една карта - на Windows.  Windows Phone 8 на Microsoft трябва да изведе финландците от кризата, предизвикана от смартфоните на Apple. Изпълнителният директор на Nokia Стивън Елъп говори за „война на екосистемите на смартфоните“. Пазарният дял на Windows на пазара за мобилни телефони расте. Вече са налице 100 000 приложения, големи имена като CNN, ESPN и Eletronic Arts също са се решили да се включат, след като Nokia реши да заложи на Windows, пише още WSJ.

И така - Nokia е изправена пред сериозно предизвикателство. Преди осемнадесет месеца финландците се отказаха от своя собствен софтуер и пренасочиха своите смартфони изцяло към системата на Windows. Но все пак телефоните трябва да докажат, че ще събудят желанието у клиентите. Засега обаче Nokia не успява да се изправи срещу голямата конкуренция от страна на Apple и други компании, чиито телефони се захранват от софтуера на Google Android.

Междувременно Microsoft сключва съюзи и други производители на смартфони. През изминалата седмица технологичният концерн Samsung Electronics учудващо обяви, че също иска да представи на пазара свой телефон с Windows Phone. По-рано тази година  южнокорейците свалиха Nokia от първото място като най-голям производител на мобилни телефони в света. Скоро се очаква и тайванският производител HTC и китайският телекомуникационен гигант Huawei Technologies да предложат свои продукти, базирани на новата операционна система Windows Phone 8.

До скоро обаче се смяташе, че Nokia ще бъде „самотник“ с тази операционна система. През второто тримесечие финландците са продали 83% от всички 4,9 млн. смартфона с  Windows, показват данни на пазарния анализатор International Data Corp. Много скоро това ще се промени, ако Samsung и Сие напреднат със своите устройства. Според анализатори много от гигантите в сектора инвестират в софтуера за Windows, защото се опасяват от патентната битка, която Apple поведе срещу Android.  

Снимки от представянето вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
aja
преди 11 години
Май не си се докосвал до Windows Phone или до Windows 8, относно Windows 8 на десктоп машина е малко стрсиращо е началото като всяко ново и различно нещо но се свиква, но за сметка на това е доста бърз, а за WP, след като ползвах Android сега съм с Lumia 800, WP е лесна и бърза ОС, прави това което ти трябва в ежедневието, просто досега и липсваха устройства, но и това е тръгнало да се променя, а по-голямо недоразумение от Android няма!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Сковани, много неточно определение според мен, не виждам какво имаш в предвид? Windows 7.5 има недостатъци но да се определят като скованост нещо ми се тъпо. Иначе уж говориш за Windows Phone и изведнъж обръщаш на Windows за PC, изобщо не се разбира за какво говориш. Иначе лично аз мисля че дори 7,5 версията си е доста добра за един нормален потребител доста е лесна и удобна за ползване проблема е че липсват някой екстри които ги има в другите две водещо операционни системи, но тези неща са отстранени при Windows Phone 8 и мисля, че ще е една много добра операционна система в комбинация със добър хардуер на Нокия звучи добре, но ще се разбере след 2 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
jimmbo
преди 11 години
Никога не съм харесвал Windows като операционна система за смартфони, толкова са сковани. Да видим до къде са го докарали, че май доста залагат на този сегмент. Щом обявиха че недоволните от новоизлизащия Win 8 могат да се върнат безплатно към по предишна версия на Win, преди даже да е излязъл ще има нещо наистина недоизгладено за PC-тата там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още