IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таблетите – възход и падение на 2011-а

Apple продължава да командва на пазара, който самата тя създаде, но лидерството не е безспорно

08:45 | 27.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Таблетите – възход и падение на 2011-а

Ако се вярва на анализаторите от Informa, то Apple ще бъде лидер на пазара на таблети, който самата тя създаде, поне до 2015 г.

А и самите отчети на производителите на конкурентни продукти с операционната система Android и други платформи доказват това твърдение.

Концернът на покойния Стив Джобс Apple създаде пазара на таблети преди две години. Тя беше първата компания, която осъзна потенциала пред този тип устройства.

Това даде на компанията от Купертино предимството да е първата, която нанася удар, но и конкурентите не бързаха да се намесят много активно на пазара. И докато по изложения постоянно се показваха "убийците" на iPad, то те идваха или твърде късно, или пък бяха твърде нефункционални, или твърде скъпи. Или комбинация от тези 3 фактора.

Според Gartner потенциалът на целия пазар на таблети е не повече от 300 млн. Според IDC през календарната 2011 г. ще бъдат продадени до 63,3 млн. броя, докато в една предишна своя прогноза компанията очакваше продажбите да са до 62,5 млн. броя.

„Голямото портфолио на Apple от специфични приложения, идващите версии на iPad и увеличаващата се физическа наличност със собствени магазини във възникващи пазари като Азия и Тихоокеанския регион, ще помогнат на компанията да задържи глобалната си лидерска позиция“, казва анализаторът Дженифър Сонг.

Вижте в галерията кои са възходите и паденията на този пазар през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
Пълна безмислица. Мисля, че САМСЕНГ ще ги ударят с по добър дизайн и по-ниска цена, НО гнилата ЯБЪЛКА все още прилагат съдебната система по целия свят за да запазят преимуществото си. това неможе да се спре както опитаха със стандарта МР3 така и тук потребителите ще се наложат. АйПАД-а е много затворен както и МАКИНТОША, както и стандарта БЕТАМАКС на сони. А всуко прекалено затварене също не е добре. Всички хвалят МАК, но огледайте се колко УИНДОС-а са инсталирани на РС и то точно поради това, че IBM навремето не го патентоваха и впоследствие УИНДОСА се краде и инсталира доведоха до това наводняване в IT индустрията. Така, че СТИГА с това колко е велика ЯБУЧКАТА. Да вярно е създадоха нещо наистина прекрасно, но вече само ще пречат на всички. А за САМСЕНГ, защо са голяма фирма, ЗАЩОТО захванаха се с производството на монитори и ТВ и за кратко успяха да се наложат с дизайна и качеството, така и ще смажат Ябучката с АЙПАД-налите. Знаете ли, че HYUNDAI имат 5 г. таранция а VW само 2 г. ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Е каква беше тая безсмислена статия сега? някой някъде казва, че ябълката щели да са номер едно и 2015, брей брей ми аз мисля, че няма да са, да не казвам и какви други *** информации са вкарани от преди повече от година, че другите таблети за нищо не стават, айде моля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още