IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачка на стачките парализира Гърция

Протестът е срещу утрешния вот в парламента за нови строги антикризисни мерки

16:56 | 19.10.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стотици хиляди гърци откликнаха на призива на двата големи синдиката за протест в центъра на Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стотици хиляди гърци откликнаха на призива на двата големи синдиката за протест в центъра на Атина. Снимка: Ройтерс

Стотици хиляди протестиращи се стекоха днес пред гръцкия парламент, след като двата най-големи синдиката – на заетите в публичния и в частния сектор, организираха т.нар. „стачка на всички стачки“. 

Според Ройтерс в Атина се е стигнало до единични прояви на насилие, а услугите и транспортът в страната са блокирани ден преди ключовия вот в парламента за нови строги антикризисни мерки.

Новият проектозакон предвижда не само замразяване на колективните трудови договори и увеличение на данъците, но и прехвърляне на 30 000 държавни служители до края на годината в т. нар. "трудов  резерв". До уволнението си те ще получават 60% от заплатите си. Новият законопроект предвижда освен това единна схема за заплати в държавния сектор, която ще премахне даваните досега бонуси и надбавки.

Според премиера Георгиос Папандреу, който призова за подкрепа преди важното гласуване, ако проектозаконът не бъде приет преди срещата на върха на ЕС в неделя в Брюксел, европейските партньори на Гърция ще откажат да й отпуснат  поредния транш от спасителния заем.

По информация на Grreporter.info протестиращите са успели да сринат хидравличната ограда, която барикадира входа на парламента. На място са били пратени повече от 5000 полицаи, за да овладеят гневните тълпи, като за пореден път се е стигнало до използване на сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Полетите на гръцките авиокомпании Aegean Airlines и Olympic Air са отменени, а заради участието в стачката и на авиодиспечерите полетите на останалите международни авиокомпании са с големи закъснения. 

Затворени през двата дни са министерства, фирми и магазини, банки, аптеки, бензиностанции и хлебарници. Заради продължаващата вече втора седмица стачка на сметопочистващите фирми градът е заринат с отпадъци. В болниците лекарите обработват само най-спешните случаи.

В Атина е шумно само пред парламента, а улиците на града бяха "зловещо тихи", като на витрините на магазините бяха залепени плакати с надписи "Ние затваряме за ден, за да не затворим завинаги", отбелязва още Ройтерс. 

Вижте снимки от протестите в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
MasterStanley
преди 12 години
По-тарикатския номер, който въртят в момента гръцките политици, е да се съгласяват на всички искания на МВФ, ЕЦБ и постепенно в рамките на 1-2 години да заменят целия дълг с институционален. Пък после, че няма да върнат всички пари на Германия и Франция, голяма работа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
MasterStanley
преди 12 години
Тя цялата игра не е толкова проста, колкото изглежда на пръв поглед. Нека да погледнем за малко цифрите:- целият приход на държавния бюджет на Гърция за 2011 се предвижда да е около 56 милиарда евро.- разходите за лихви по държавния дълг са приблизително 16 милиарда евро. Ако приемем, че 50% от дълга се държи от чужденци, това означава, че 8 милиарда евро ще напуснат безвъзвратно Гърция само тази година. Това е 14 % от приходите. Дори при дефицит около 8%, който приемаме, че в някаква степен се финансират отвън, 6-7 милиарда евро са реално платени пари от гърците на външни кредитори. Е колко време могат да си позволят да им изтичат по толкова пари годишно ?Естествено е, че изходът е да се обяви фалит и да се поиска съществена редукция на дълга. Само че ако го направят веднага, гръцките банки, тоест спестителите в тях и пенсионните фондове ще трябва да понесат огромни загуби и най вероятно също ще фалират, което ще доведе до хаос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
naglia
преди 12 години
Не знам , чудя се как продължава да има хора които си карат още стоката от Китай на Пирея !?? Гърците пак стачкуват на терминалите нищо не се обработва всичко се отлага със закъснение десет дни ! Плануваните контейнери за 20-то тоя месец чакат неизвестно за кога.... Това на нищо не прилича ! Спомням си преди няколко години един човец беше си натоварил един контейнер с новогодишни играчки , украси , и изкуствени елхи , датата на контейнера му беше 20 ноември ! Първо маляките стачкуваха общонационално след това блокира нашата граница и накрая на човека стока му дойде в края на януари ! Та стокичката му остана да си отлежава до следващата Коледа ! Как го преживя това той само той си знае ! Плащай лихви , плащай склад трупай загуби - така се погубва дребен бизнес !!! Не струват и пет пари тия нагли гърци ! Сами си надробиха цялата помия сега заслужават сами да си я сърбат !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Гърците искат тези които откраднаха парите да ги върнат без те да пострадат, НО забравят, че половината Гърция беше на държавна хранилка и взички папкаха от баницата. Вярно някои 10 пъти повече от обикновенния народ. С дългове те бяха построили капиталистическия социализъм, НО сега се оказва, че са изяли бъдещия просперитет на децата си. сега следва високи данъци СДЕЛКИ за по 1 евро и селия БЪЛГАРСКИ модел на прехода а дали ще го върнат МЖЕ би а дали ще им излезе на носа - със СИГУРНОСТ. Следва тотално увеличение на съдийската мафия, полицейщина и т.н. И НЕ ЗЛОРАДСТВАЙТЕ че "СЪДБАТА БЛУЖДАЕ СЪС СТЪПКИ НЕСИГУРНИ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Е, нека не злорадстваме. Светът на тези хора се разрушава и те се чувстват несигурни. Ние бяхме същите преди двайсетина години. И ние протестирахме като тях, и за нас може да се каже, че сме си изкльопали паричките. Те изобщо не знаят какво ги чака. Това е само началото. Ще им го....полека, за да намалят ексцесиите.Но нашите пари бяха няколко милиарда и тогава се сменяше картата на света. При тях това, което имат да връщат, е колосално по размери. Не мога дори да осмисля подобни суми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Тия за какви се мислят и какво очакват да им се случи?! Най вероятно си мислят, че ще им се размине, ще им дават парички и те така ще си живуркат! Тия (гърците) не заслужават и 1 евро цент да им се дава повече, мързеливи, корумпирани, тарикати...големи демократи, стачкуват?! Я ходете да бачкате и си трайте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още