IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испанците се вдигнаха на бунт срещу бюджетните съкращения

През почивните дни хиляди демонстранти, недоволни от икономическата политика на правителството, напълниха площад Пуерта дел Сол в Мадрид

10:28 | 25.07.11 г.
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Протестиращите напълниха площад Пуерта дел Сол в Мадрид.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращите напълниха площад Пуерта дел Сол в Мадрид. Снимка: Ройтерс

Хиляди испанци, протестиращи срещу суровите икономически мерки в страната им, протестираха през почивните дни на площад Пуерта дел Сол в столицата Мадрид, съобщи АП.

Късно вечерта в събота 7 колони демонстранти преминаха през града и се събраха на площада, където през май хиляди хора лагеруваха в продължение на 3 седмици в знак на протест срещу бюджетните съкращения.

Тълпата скандираше „Политиците не ни представляват! Не! Не! Не!“ На места се виждаха плакати с надписи „Не е виновна кризата, а системата е сбъркана“.

Някои от протестиращите са от южния град Кадис и тръгнаха пеша към Мадрид преди 34 дни. Те са извървели общо 650 км. За тях се грижеха физиотерапевти и масажисти.

Испанците са гневни на политиците в страната, които не успяха да решат проблема с високата безработица. Хората освен това ги обвиняват в корупция и липса на загриженост.

24-годишната Аманда Састре, участничка в протеста, коментира: „Тук ще видите висококвалифицирани хора, които не могат да си намерят работа.“

Рецесията в Испания продължи две години, след като се спука имотният балон. Безработицата в страната нарасна до 21%, а безработните на възраст 16 – 29 години достигат дори 39%, коментира АП.

В момента Испания се бори да увери инвеститорите, че може да се справи с растящия държавен дълг и няма да има нужда от финансова помощ като Гърция, Ирландия и Португалия.

Снимки от протестите може да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още