IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви последици крие банкрутът на Гърция?

Негативно отражение може да има не само в Европа, като от фалита на страна от еврозоната могат да пострадат САЩ и дори Китай

11:25 | 20.06.11 г. 15
Автор - снимка
Създател
Какви последици крие банкрутът на Гърция?

Гърция е горещата тема през последните седмици. Все по-упорито се спекулира, че страната неотклонно върви към банкрут и спиране на обслужването на дълговете си. Това поражда въпроси относно евентуалните последици от фалит на страна, членуваща във валутния съюз на еврозоната.

От възможните мрачни сценарии са заплашени всички – от пенсионерите, влагащи средствата си във фондове в Япония и САЩ, до производителите и износителите в Китай. Възможни са и политически сътресения, особено в страните, които вероятно ще понесат най-голямата тежест на евентуален банкрут в еврозоната – Германия и Франция.

Глобалното възстановяване също е поставено на карта, тъй като данните за икономиките на водещите държави през последните месеци са все по-малко обнадеждаващи.

Преди всичко обаче трябва да се посочи какво точно представлява банкрутът на една държава. Той не е свързан с прекратяването на нейното съществуване, а със спирането на обслужването на емитирания дълг. Това автоматично носи огромни загуби на кредиторите, а страната за дълго време остава лишена от възможността да се финансира от международните пазари.

Един от последните подобни случаи в Европа е този с Русия от 1998 година. Тогава страната обяви, че спира да плаща дълговете си, а пазарите изпаднаха в състояние на свободно падане.

Какви ефекти крие сегашната ситуация с Гърция и до какво може да се стигне, ако страната обяви банкрут, може да разгледате в поредицата от сценарии, обобщени от CNBC.

И така, какво можем да очакваме при фалит на Гърция?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 13 години
Здравейте Boyko Tikvata ,Какво ще помогне изкупуване на дългове от ЕЦБ?Такъв подход само може временно да прикрие симптоми за трудности в държавно управление, но не премахва причина за стопанска криза и същата продължава свое развитие.Следва да се знае и обстоятелството, че ЕЦБ също е жертва в Капана на парите и от нея не зависи спасение от стопанска криза, защото причината за нея е конкретна грешка в съответно държавно финансово управление.Тази грешка може да се означи като Грешка на Джон Лоу Ползване на Незлатни пари, при запазен начин на държавно финансово управление от време със Златни пари.За успешно спасение от криза е необходимо прилагане на държавно финансово противодействие с "Модел Ресурси М" спрямо икономическа и/или финансова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 13 години
Здравей karabacheР. Гърция е в криза заради своя собствена държавна финансова грешка.Същността на държавната непълноценност е ползване на Незлатни пари, при запазен начин на държавно финансово управление от време със Златни пари.За се се премахне кризата е необходимо прекратяване на държавната финансова грешка.Успешното преодоляване на сегашните трудности може да стане чрез държавно финансово противодействие с "Модел Ресурси М" спрямо икономическа и/или финансова криза.Възможности в бъдеще:1) При пренебрежение към представено - ще настъпят нови щети за участници в стопанския живот на Р. Гърция, поради продължено развитие на криза.2) При държавно финансово противодействие с "Модел Ресурси М" спрямо икономическа и/или финансова криза, процесите на криза в Р. Гърция ще се прекратят.Какво е неразбираемото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
nesebur
преди 13 години
Банкрутът на Гърция е неизбежен,просто е въпрос на време...Според мен на Гърция трябва да бъде наложен валутен борд както при нас.Той е нещо като юзди за безразсъдни политици.Добре,че го въведоха при нас,защото досега да бяхме фалирали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
karabache
преди 13 години
До Иван МитевЕ това се казва мозък.Говори,говори и нищо не каза.Не се разбира някаква логика в изказването.Празни приказки.От такива гарги си патим,празнодумци,лаладжии както му казват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Boyko Tikvata
преди 13 години
Изход за Гърция, Португалия и Ирландия би било ЕЦБ да изкупи дълговете им и да им влее свежи парици инфлацийката да ни изяде на всички още малко. Разбира се лицемерната Европа ще кара своите данъкоплатци да плащат за тези държави, но Меркел и Саркози ще мрънкат и се зъбят на тези държави, колкото да си спасят политическите ***.Истината е се отрича - а именно, че Европа на 2 скорости не може да я кара с единна валута. Просто никъде на фин. пазари го няма "win - win - ...(27 пъти)...win". Все някои трябва да са губещи, а на губещите рано или късно ще им писне да са губещи и ще се махнат от клуба за "Евро на всяка цена без значение от нивото на безработица"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 13 години
Ти не разбираш ли, че фалита на Гърция сам по себе си няма голямо значение. Непреките ефекти са по-опасни - т.е. кой ще бъде следващ Португалия или Ирландия и колко голям ще стане натискът на спекулантите върху Испания. "Доминото" е наредено така, че ако бутнеш "тухличката" с надпис Гърция тя от своя страна ще бутне друг (освен собствените си банки, които ако искаш да знаеш държат повече правителствен дълг отколкото немските и френските). А ако испанското "блокче" се разклати тогава може италианското или белгийското да се разтреперят. Верижната реакция може да засегне всички страни с висок дълг. Не гледайте на Гърция като едно единствено мърляво и палаво дете в класа от "послушни" и "ученолюбиви". А на Митев искам да кажа, че е много теоретичен и повтаря като папагал, това което някъде е прочел. Това, което има значение е да има "удавници", за да може Еврото да не расте много и икономическото ядро на Европа да дърпа пред периферията. Да се консервират икономическите различия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 8
Иван Митев
преди 13 години
Вероятността Р. Гърция да фалира е много малка, но ако това стане, ще е налично ново доказателство, че при сегашния непълноценен начин на държавно финансово управление съществува изключително труден обществен управленски проблем.Ситуацията в Р. Гърция е потвърждение за валидност на Принципа на Джон Лоу: При достатъчно време в Капана на парите, съответното правителство, колкото повече работи, толкова по-лоши управленски резултати получава.Проблемът за спасение от икономическа и/или финансова държавна криза има полезно разрешение.При употреба на Незлатни пари, за да има плодотворно обществено стопанско развитие е необходимо прилагане на държавно финансово противодействие с "Модел Ресурси М" спрямо икономическа и/или финансова криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
Ето това май е най-сигурната инвестиция! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
toto 2
преди 13 години
всичко кухо ,ще се издъни ,и светът ще се върне към аграрната епоха :))) ,аз съм взел мерки имам си земица и ранчо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 13 години
Излиза, че банкрутират ли гърците, ще последва една вълна от банкрути на държави, и някой ще пие една студена вода =]И най-голяма ще е чашата със студена вода когат щатите банкрутират :)))Оказва се че и инвестирането в ДКЦ си е пирамида...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още