IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моделът 4М, или как да избираме своите инвестиции

Няколко въпроса могат да ни позволят да се доближим до начина, по който инвестират хора като Уорън Бъфет. Вижте ги

10:21 | 15.12.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Моделът 4М, или как да избираме своите инвестиции

Фил Таун чете своите лекции пред половинмилионна аудитория на година, обикновено в компанията на Бил Клинтън, Джордж Буш, Джим Картър, Колин Пауъл и Руди Джулиани. Животът му е блестяща илюстрация на сбъднатата „американска мечта”.

От боец от специалните части, хипи и екскурзовод, той се превръща в един от най-успелите инвеститори на Уолстрийт и инвестиционен гуру на милиони хора по света.

Фил Таун неотклонно и упорито спазва Правило N1. Формулирано от Уорън Бъфет, то представлява ефективна и безотказно работеща стратегия за забогатяване чрез инвестиране на фондовата борса. То е много просто и гласи: Не губи пари! На практика това означава да инвестираш сигурно, а сигурността произтича от следното: купуването на чудесна компания на атрактивна цена.

Правило N1: Не губи пари!

На база опита и познанията си Фил Таун структурира модела 4М, или „четирите М-та“. Чрез него всеки инвеститор би могъл да се доближи до начина, по който инвестират парите си хора като Уорън Бъфет или както го е правил неговият учител Бенджамин Греъм.

Предвид процеса на търсене на чудесна компания на атрактивна цена, добре е да се съобразявате с „четирите М-та”: материя, междинен ров, мениджмънт и марж на безопасност. За да вникнете в същността на четирите М-та, трябва да отговорите на определени въпроси при оценяването на фирмата и да решите дали тя ще бъде добра инвестиция:

1. Познавате ли материята на тази компания?
2. Има ли междинен ров тази компания?
3. Има ли добър мениджмънт тази компания?
4. Има ли голям марж на безопасност тази компания?

И така, как да намерите отговорите на тези въпроси може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 31 rate down comment 1
charisima
преди 13 години
Вероятността да разпознаеш необработен "суров" диамант е много по-различен от вида му след обработката.Същото е и с необработените,"сурови" възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Значи, не сте внимавали в основния принцип, според който, Бъфет и Ко. печелят, основно, от печалбите на бизнесите, които придобиват, а не толкова от спекулации с акции. За "вътрешна" информация е вярно дотам, доколкото, основни принципи на бизнес моделите на придобиваните предприятия се споделят м/у тях, но, не се извеждат по борсите. Така, тази "вътрешна информация" предоставя по-цялостен поглед в/у възможностите на придобиваното предприятие и неговия бизнес. Говорим за мъдрост, накратко. А Вашата "логика" навява цинизъм и други свойства на дребните душички. Съжалявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 4
graki
преди 13 години
Бля, бля и пак бля си е тъпотията дето си я съчинил - кой си ти, а кои са хората, написали тази книга и въртящи милиони, че и много повече по световните борси? Само от уважение към тях вземи млъкни и не блей като овца. Като не си кадър да ги разбереш, проблема си е твой - нито на тях нито на нас ни пука - а щом си се напел да ПРАИШ пари чрез скрита информация и въобще по какъвто и да било престъпен начин е напълно ясно що за стока си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 4
stoian777
преди 13 години
Бля, бля, бляяяяяя. Изключителни тъпизми са тези писания тук. Това са толкова общи приказки, че чак ни е омразнало да ги слушаме и четем. Питам аз още по парвата точка как ние мойем да разбираме от толкова много бизнеси, как мойем да разберем колко добри са мениджарите на дадена фирма и дори и да са добри това съвсем не е гаранция за бъдещ успех на самата фирма. Всичко е толкова относително, че пак стигаме до извода : ТЯБВАНИ ВЪТРЕШНА ИНФОРМАЦИЯ, ТРЯБВА НИ НЕЩО ОТ ВТОРА РЪКА, НЕЩО СКРИТО И НЕДОСТАПНО ЗА ОСТАНАЛИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 1
slayer
преди 13 години
и да се набълбукаш после от "инсайдъри-разбирачи"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 4
kravata_mu
преди 13 години
модели, модели.... най-добрият начин си остава някой да ти подшушне нещо и да изпревариш пазара :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още