IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръкостискането е на изчезване

Жестът за поздрав се възприема като нехигиеничен и твърде официален, но говори много за характера на човека отсреща

09:07 | 28.01.10 г.
Ръкостискането е на изчезване
Съвременните младежи се отказват от един от най-традиционните жестове в социалния етикет - ръкостискането, съобщава вестник Daily Mail, позовавайки се на британско изследване.

Обичаят, който се е появил през Средновековието, за младежите е твърде официален и дори нехигиеничен. Те предпочитат да махнат небрежно с ръка, да докоснат юмруци или да изпратят въздушна целувка, установи д-р Дейвид Холмс от Градския университет в Манчестър. Още по-разпространено е въобще да се избягва физическият контакт, като резултат от параноята за микроби и хигиена.

Данните от анкета сред 1000 души показват, че 74% от възрастните вече стискат ръка за поздрав по-рядко от преди. При новото поколение обичаят изчезва по-бързо. Докато 69% от хората над 25 години още поздравяват с ръкостискане при среща и сбогуване, само 45 процента от младежите под тази възраст го правят.

Д-р Дейвид Холмс призовава да не се изоставя този обичай.

"В еволюционното ни минало докосването е в основата на семейството и цивилизованото съвместно съществуване, като помага за намаляване на стреса, насилието и разногласията. Като вид докосване ръкостискането е една от малкото форми на публичен физически контакт, останала и днес" - обясни той.

Ръкостисканията са шест основни вида. Те могат да се използват за определяне на чертите на човека насреща.

Ръкостискането с целувка цели да внуши по-близки отношения.

Силната хватка на палеца и китката е признак за доминиране и контрол. Дългото ръкостискане, използвано от Джордж Буш, цели да помогне на човека насреща да се отпусне, като даде впечатление за старо приятелство. Ръкостискането с поставяне на другата ръка на рамото цели да бъде демонстрирана по-голяма ангажираност и да се спечели доверие и обич. Краткият и формален жест, какъвто харесва президентът Барак Обама, може да изглежда строго, но позволява да бъдат поздравени много повече хора. Когато е примесено с потупване по гърба, то може да изглежда приятелско, но в същност показва доминантност и е популярно сред босовете от подземния свят и военните по едни и същи причини.

За тези, които искат да се държат предизвикателно и непочтително, има още един вид - да откажеш да поемеш протегнатата ръка и така да изразиш неодобрението или отвращението си.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още